Kjemisk substans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kjemikalie»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Laboratorieframstilling av diazometan.

En kjemisk substans eller et kjemisk stoff er enhver materiell substans brukt i eller brakt tilveie gjennom en kjemisk prosess. Det kan være et grunnstoff, en forbindelse eller en blanding av dette:

  • En kjemisk forbindelse er en substans som består av to eller flere grunnstoffer som er kjemisk forbundet i faste proporsjoner.
  • Et molekyl er den minste partikkelen i et element eller en forbindelse som beholder grunnstoffets eller forbindelsens kjemiske egenskaper.
  • Et ion er et atom eller gruppe av atomer med en elektrisk netto ladning, etter å ha mistet (kation) eller mottatt (anion) et elektron.

Begrepet kjemikalie kan vise til enhver kjemisk substans, selv om det i populær språkbruk menes «et produkt av den kjemiske industrien». Kjemikalier forekommer i naturlig tilstand eller fremstilles industrielt. En del stoffer kan ha viktige funksjoner i produksjonsprosessen eller i ferdig bearbeidede produkter. Andre oppstår som forurensninger i selve tilvirkningsprosessen. Noen kjemiske stoffer, for eksempel sink og kobber, er helt nødvendige for mennesker og dyr i lave konsentrasjoner.

Farlige kjemikalier omfatter kjemiske stoffer og stoffblandinger som kan medføre helse-, miljø-, brann- eller eksplosjonsfare. Miljøgifter er kjemikalier som er lite nedbrytbare, kan hope seg opp i levende organismer og er giftige.

Kjemikalier brukes i mange forskjellige produkter og produksjonsprosesser. Enkelte kjemikalier kan forårsake skader på helse og/eller miljøet og kan inngå i produkter vi ikke er vant til å forbinde med helse- og miljøfare, for eksempel tekstiler, møbler, elektronisk utstyr, byggevarer og kosmetiske produkter. I hvilken grad et gitt stoff forårsaker negative effekter på helse og miljø, avhenger av de konsentrasjonene stoffet forekommer i og hvordan man blir eksponert for stoffet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]