Skogmetallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skogmetallfly
Syngrapha interrogationis
Nomenklatur
Syngrapha interrogationis
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
skogmetallfly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektSyngrapha
Økologi
Habitat: skog og myr
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Skogmetallfly (Syngrapha interrogationis) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 32–37 mm), gråspraglete nattfly. Arten er lett å kjenne på den hvite flekken midt i forvingen, som med litt fantasi kan minne om et spørsmålstegn (?, derav artens latinske artsnavn). Dessuten kjennes den fra de fleste andre Syngrapha-artene på at bakvingen ikke er gulaktig. Forkroppen er grålig, foran med en høy, to-delt tverrkjøl av hårlignende skjell, dessuten med en høy pukkel av slike skjell over scutellum. Forvingen er gråspraglete med et lett blåskjær, den bakerste delen av midtfeltet mørkere og gul-brunlig. Midt i vingen er det to hvite flekker, den ytterste liten og rundt til oval, den innerste formet som en litt bølgete V. Nyre- og ringmerkene er små men vanligvis tydelige, med svart kant. Bølgelinjen langs vingens ytterkant er svart og kraftig, og går i sik-sak. Bakvingen er lyst gråbrun i den indre delen, mørkgrå i den ytre. Bakkroppen er lysbrun med to–tre mørke flekker av oppstående, hårlignende skjell på ryggen. Larven er grønn med hvite lengdestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i bar- og blandingsskog og på og ved myrer. Larvene utvikler seg på blåbær (Vaccnium myrtillus), blokkebær (Vaccinium uliginosum) og røsslyng (Calluna vulgaris). De voksne sommerfuglene flyr i juli–august. Ulikt noen andre Syngrapha-arter er de mest aktive om natten, men de kan også fly på dagtid.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Nord- og Mellom-Europa og i det nordlige Asia østover til Korea og Japan, dessuten i Nord-Amerika. I Norge er den vanlig nord til den sørlige delen av Nordland, det finnes enkeltfunn fra Troms og Finnmark men dette dreier seg trolig bare om streifere da arten kan fly langt.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, skogmetallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Syngrapha interrogationis på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]