Skogmarihand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skogmarihand
Skogmarihand
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dactylorhiza fuchsii
(Druce) Soó
Norsk(e) navn: Skogmarihand
Hører til: orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
Habitat: skog
Utbredelse: Europa og Sibir

Skogmarihand (Dactylorhiza fuchsii) er en plante i marihandfamilien (orkidéfamilien)

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skogmarihand er blant de fargerike orkidéene i Norge. Den har lyst rosa blomster med mørkerosa tegninger og trefliket underleppe der midtfliken er lenger en sideflikene (viktig skille fra flekkmarihand). Blomstene er ordnet i lange aks. Skogmarihand kan bli opp mot 60 centimeter høy, og den har mørkegrønne blader med massevis av svarte prikker på.

Skogmarihand tilhører orkidéslekta Dactylorhiza, som er en av de mest rotete planteslektene i norsk flora. Systematikken i slekta er problematisk, og de fleste artene krysser seg med hverandre og lager vanskelige mellomformer. Skogmarihand har en dobbeltgjenger som heter flekkmarihand, men denne har færre og lysere blomster og vokser stort sett på annerledes habitat.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Dette er nok en av de orkidéene det er vanligst å se i Norge. Ikke bare fordi den er alminnelig og lett å få øye på, men også fordi den har det med å opptre i vegkanter. Det er et kjennetegn for denne orkidéen som få andre orkidéer tar etter. I tillegg finnes den i næringsrik skog og på myrer og kulturmark.

Skogmarihand finnes helt nord til Øst-Finnmark. Den vokser både i lavlandet og fjellet, men den er sjelden i sørlige og vestlige kyststrøk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]