Skogmarihand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skogmarihand
Skogmarihand
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dactylorhiza maculata ssp. fuchsii
(Druce) Hyl.
[Dactylorhiza fuchsii]
Norsk(e) navn: skogmarihand
Hører til: orkidéfamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
Norsk rødliste for arter: [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: skog
Utbredelse: Europa og Sibir

Skogmarihand (Dactylorhiza maculata ssp. fuchsii) er en plante i orkidéfamilien (marihandfamilien).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skogmarihand er blant de fargerike orkidéene i Norge. Den har lyst rosa blomster med mørkerosa tegninger og trefliket underleppe der midtfliken er lenger en sideflikene (viktig skille fra flekkmarihand). Blomstene er ordnet i lange aks. Skogmarihand kan bli opp mot 60 centimeter høy, og den har mørkegrønne blader med massevis av svarte prikker på.

Skogmarihand tilhører marihandslekta Dactylorhiza, som er en av de mest rotete planteslektene i norsk flora. Systematikken i slekta er problematisk, og mange arter og underarter krysser seg med hverandre og lager vanskelige mellomformer. Skogmarihand har en dobbeltgjenger som heter flekkmarihand, men denne har ofte færre og lysere blomster og vokser til dels på annerledes habitat.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Skogmarihand og flekkmarihand har vært regnet som separate arter, men blir nå regnet som underarter av Datylorhiza maculata, som har fått artsnavnet blekmarihand, et navn som er lite innarbeidet. Flekkmarihand er nominatunderarten ssp. maculata, mens skogmarihand er ssp. fuchsii.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Dette er nok en av de orkidéene det er vanligst å se i Norge. Ikke bare fordi den er alminnelig og lett å få øye på, men også fordi den har det med å opptre i vegkanter. Det er et kjennetegn for denne orkidéen som få andre orkidéer tar etter. I tillegg finnes den i næringsrik skog og på myrer og kulturmark.

Skogmarihand finnes helt nord til Øst-Finnmark. Den vokser både i lavlandet og fjellet, men den er sjelden i sørlige og vestlige kyststrøk. I Norsk rødliste for arter (2021) er den vurdert som livskraftig (LC).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. november 2021. Besøkt 21. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]