Flekkmarihand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flekkmarihand
Flekkmarihand i Sømna i Nordland.
Flekkmarihand i Sømna i Nordland.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dactylorhiza maculata ssp. maculata
[Dactylorhiza maculata]
Norsk(e) navn: flekkmarihand
Hører til: orkidéfamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
Norsk rødliste for arter: [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Habitat: skog, myr, fjell
Utbredelse: nord i Eurasia

Flekkmarihand (Dactylorhiza maculata ssp. maculata) er en plante i orkidéfamilien (marihandfamilien).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Denne orkidéen har fått navn etter utseendet på bladene sine. Den har nemlig massevis av svarte flekker på de grågrønne bladene. Blomstene kan variere veldig i farge, helt fra ganske mørk rosa med røde tegninger til nesten hvit med lyserosa tegninger. Flekkmarihand blir rundt 20–30 centimeter høy.

Flekkmarihand tilhører den vanskelige slekta Dactylorhiza, på norsk marihandslekta. Innad i slekta er det mange arter og underarter som det kan være vanskelig å se forskjell på. To av de vanligste er flekkmarihand og skogmarihand. De vokser tildels i samme habitat og kan være vanskelig å skille. Den største forskjellen på disse to er at skogmarihandplanter som regel er større og har flere, kraftigere fargede blomster. Flekkmarihand har også en ganske rund form på underleppa, mens skogmarihand har en mer tredelt underleppe der midtfliken er lenger enn sideflikene.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Flekkmarihand og skogmarihand har vært regnet som separate arter, men blir nå regnet som underarter av Datylorhiza maculata, som har fått artsnavnet blekmarihand, et navn som er lite innarbeidet. Flekkmarihand er nominatunderarten ssp. maculata, mens skogmarihand er ssp. fuchsii.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Om ikke dette er Norges vanligste orkidé, så er det i hvert fall den en ser oftest. Den vokser fra fjæra og langt opp på fjellet, og den har utbredelse helt fra Lindesnes til Nordkapp.

Grunnen til at flekkmarihand er såpass vanlig er at den er "altetende" hva terreng og næringstilgang angår. Riktignok foretrekker den å ha det litt fuktig, men ellers trives den stort sett overalt. Det er likevel vanligst å finne flekkmarihand i kystheiene på Vestlandet og i Nord-Norge. I Norsk rødliste for arter (2021) er den vurdert som livskraftig (LC).

Tradisjonell bruk[rediger | rediger kilde]

Flekkmarihand ble i likhet med mange andre orkidéer tidligere benyttet som potensfremmende middel. Den er ellers blitt brukt mot utslett, tannpine, øyesykdommer og tuberkulose, og den har også tilhørt trolldomsmedisinen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. november 2021. Besøkt 21. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]