Skogelefant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skogelefant
Skogelefant
Vitenskapelig(e)
navn
:
Palaeoloxodon antiquus
(Falconer & Cautley, 1847)
Elephas antiquus
Norsk(e) navn: skogelefant
Biologisk klassifikasjon:
Rike: dyr
Rekke: ryggstrengdyr
Klasse: pattedyr
Orden: snabeldyr
Familie: elefanter
Slekt: Palaeoloxodon
Habitat: temperert løvskog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for skogelefant
Svarte prikker er funnsteder

Skogelefant (Palaeoloxodon antiquus), er en utdødd elefantart.

Den utmerket seg ved å ha svært rette støttenner og er en av de største elefantene som noengang har levd. Hannene hadde under optimale forhold en gjennomsnittlig skulderhøyde på 400 cm og en vekt på 13 tonn. Enkeltindivider kan ha hatt en skulderhøyde på 435 cm og en vekt på 16 tonn, eller kanskje enda mer.

Arten var utbredt i Mellom- og Sør-Europa og i Sørvest-Asia. Lenger øst i Asia overtok den enda større Palaeoloxodon namadicus. I Mellom-Europa er skogelefanten typisk for mellomistider. Mammuter overtok når det var istid, og skogelefanten trakk seg midlertidig tilbake til Sør-Europa. De eldste funnene er fra Cromer-komplekset i midtre pleistocen for 780 000 år siden og de yngste fra siste istid for 30 000 år siden. Noen av dvergelefantene på middelhavsøyene, P. falconeri, P. tiliensis og P. mnaidriensis, var nært beslektet med skogelefanten og nedstammer kanskje fra den.

Utfra morfologiske trekk mente en tidligere at skogelefanten tilhørte samme utviklingslinje som den nålevende indiske elefanten (Elephas maximus), og det vitenskapelige navnet Elephas antiquus ble brukt. Resultater fra DNA-sekvensering viser derimot at skogelefant er nært i slekt med den nålevende afrikansk skogelefant (Loxodonta cyclotis). Den andre nålevende afrikanske arten, afrikansk savanneelefant (L. africana), er faktisk fjernere beslektet med afrikansk skogelefant.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]