Alder (fylogenetikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

I fylogenetikken kan alderen til en gruppe bety forskjellige ting:

  1. tiden som har gått siden gruppens siste felles stamart har levd;
  2. tiden som har gått siden den første arten med gruppens «typiske egenskaper» har levd;
  3. tiden som har gått siden den siste arten som er nærmere beslektet med gruppens arter enn med andre arter, har levd.

Den andre betydningen får mindre og mindre betydning, i og med at det er en vilkårlig (og uvitenskapelig) avgjørelse hva som skal regnes som «typisk» for gruppen. I Wikipedias informasjonsbokser om organismegrupper er gruppens alder angitt ifølge den første betydningen.

Forskjellen mellom de tre betydningene kan illustreres med pattedyr som eksempel: For 300 millioner år siden levde stamarten til amniondyrene. Denne arten delte seg i to arter, hvorav den ene ga opphav til pattedyrene, mens den andre ga opphav til broøgler, fugler, krokodiller, skilpadder og skjellkrypdyr. Dette er derfor pattedyrenes alder ifølge definisjon 3.
Det sekundære kjeveleddet har ofte blitt brukt for å «definere» pattedyr. Dette oppstod i en art som levde i begynnelsen av jura. Ifølge definisjon 2 er altså pattedyr 200 millioner år gamle.
Det gikk imidlertid ytterligere 100 millioner år før den siste felles stamarten for de nålevende pattedyrene, dvs. eksempelvis for nebbdyret og oss, levde. De andre stamartene i mellomtiden har ikke etterlatt seg levende etterkommere (men tallrike fossiler). Derfor er pattedyr ifølge definisjon 1 kun drøye 100 millioner år gamle.