Hopp til innhold

Perlemor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det iriserende perlemorlagt på innsiden av skallet til en perlebåt
Perlemor er en mikroskropisk struktur som består av tynne lag som er «limt» sammen av vekselvis conchiolin og ørsmå sekskantede kalkkrystaller av aragonitt. I tverrsnitt minner den om et murverk.
Lagene av perlemor sett gjennom et elektronmikroskop

Perlemor er et organisk materiale som utgjør det indre laget i skallet hos bløtdyr med skall. Perlemoret bygges opp av mikroskopiske flak som er «limt» sammen av vekselvis conchiolin og ørsmå sekskantede kalkkrystaller av aragonitt. Resultatet er et skinnende lag med en iriserende glans, som forsterker skallet.

Mange bruker perlemor til å lage dekor og pynt, som smykker, mange typer musikkinstrumenter og ulike intarsiarbeider. Skjefter til håndvåpen og dekor på knivskjefter er også vanlig steder å finne perlemor. Tidligere var det også vanlig å lage knapper av perlemor. Slik perlemor kommer gjerne fra skallene til havperlemuslinger og store marine snegler, som artene i øresneglfamilien. Perler er runde kuler av perlemor, som dannes i bløtdelene på muslinger om et sandkorn kommer seg inn. Perler er svært kostbare om de er tilnærmet perfekte.

Perlemor består av mikroskopiske flak med bare noen nanometer mellom. «Den kompleksiteten vi har observert i perlemor på nanonivå, er direkte forbløffende og ser ut til å være en avgjørende faktor når det gjelder materialets seighet» sier Christine Ortiz (20. september 2005), professor ved avdelingen for materialvitenskap og -teknikk ved Massachusetts Institute of Technology i USA.[1]

Et mikroskopisk tverrsnitt ser ut som murverk, med flate, sekskantete plater av et krystallinsk mineral bestående av kalsiumkarbonat ordnet i sirlige lag. Det som binder dem sammen, er et fleksibelt, proteinrikt klebemiddel som bløtdyret utskiller.

Charles Petit, vitenskapsskribent

Etymologi

[rediger | rediger kilde]

Ordet perlemor har kommet til norsk via dansk fra den tyske benevnelsen perlmutt, et ord som igjen stammer fra det latinske mater perlarum, det vi si «perlenes mor». En anså tidligere perlemuslingen som en mor eller livmor for de naturlige perlene som dannes i en perlemusling. Det er imidlertid bare snakk om at muslingen kapsler inn sandkorn og urenheter med et sekret for å beskytte seg, noe som etter lang tid og mange lag blir til en perle, på [latin kalt perla (avledet fra pirula = «lille pære»).

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Eve Downing (2005) Nature gives a lesson in armor design. Institute for Soldier, Nanotechnologies, September 20, 2005. Besøkt 2017-10-10

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
  • (en) Nacre – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata