Leonhard Seppala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leonhard Seppala
Seppalastatyn.jpg
Født14. september 1877[1][2][3]Rediger på Wikidata
SkibotnRediger på Wikidata
Død28. januar 1967[1][3]Rediger på Wikidata (89 år)
SeattleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, hundekjører, gold mining in Alaska, smed, fiskerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Norge (1877–), USARediger på Wikidata

Ti Seppala-hunder i Yukon

Leonhard Isaksen Seppala (født 14. september 1877 i Skibotn, død 29. januar 1967 i Seattle) var en norskfødt hundekjører og gullgraver i Alaska.

Seppala skapte seg tidlig et navn innenfor hundeløp ved å vinne alle konkurranser han deltok i over flere år, samtidig som han behandlet hundene sine usedvanlig humant. Den store berømmelsen kom imidlertid etter hans innsats i serumløpet i 1925, hvor en stafett av hundekjørere fraktet antiserum til byen Nome i Alaska for å bekjempe en difteri-epidemi.

Seppala blir av mange ansett som tidenes dyktigste hundekjører.[4][5][6] Han bidro sterkt til at hunderasen sibirsk husky ble populære som trekkhunder. En variant av denne kalles i dag for Seppala husky.

Liv[rediger | rediger kilde]

Leonhard Seppala ble født i Skibotn i Storfjord og var av kvensk avstamning. Det kvenske navnet seppälä kommer av seppä ‘smed’ og endelsen -lä ‘sted’, dvs. ‘smedplassen’. Faren het Isak Isaksson Seppälä og var født Junosuando i Tornedalen, Sverige. Moren Anne Henrikka var født Henriksdatter i Kvalvik i Lyngen, også hennes slekt har kvenske aner. Da Leonhard var to år gammel, flyttet familien til Skjervøy, der faren livnærte seg som smed og fisker, og bygget opp en relativt stor gård. Han var den eldste i søskenflokken, og måtte tidlig hjelpe til med arbeid hjemme. Tolv år gammel ble han med til Finnmark på fiske, noe som fortsatte hver vinter fram til 1897. Her traff han Jafet Lindeberg som senere dro til Alaska, fant gull og var med på å grunnlegge byen Nome.

Seppala-minnesmerket i Skibotn

20 år gammel flyttet Seppala til Kristiania (Oslo), hvor han arbeidet noen måneder på Akers mekaniske verksted og senere hos C. F. Andersens smie, hvor han ble svenn. I Kristiania fant han seg en kjæreste som han planla å gifte seg med, men som døde. Han reiste da tilbake til Skjervøy for å arbeide i farens smie.[7]

I 1899 leste han om gullet de hadde funnet i Klondyke. Kameraten Jafet Lindeberg kom tilbake fra Amerika med mengder av gull, og sa seg villig til å låne Seppala penger til billetten på betingelse av at han skulle jobbe for Lindeberg. Seppala slo til, og satte seg på båten til USA i 1900. Han gikk i land på Ellis Island, hvor immigrantene måtte gjennom en rekke inspeksjoner. Han reiste deretter til Nome via Seattle. Søsknene Asle, Sigurd Waldemar og Felicie dro også til USA.

Seppala giftet seg i 1908. Bruden het Constance og var fra Belgia. Hun var også hundekjører, og hadde kommet til Nome i 1905. Seppalas bror Sigurd døde i en ulykke i 1915. Søsteren Felice fikk datteren Sigrid, men døde også tidlig. Felices datter vokste derfor opp hos Leonhard og Constance Seppala.

Hundene[rediger | rediger kilde]

På en skjerpeekspedisjon, på jakt etter nye gullfelter, fikk Seppala sitt første møte med trekkhunder. På den tiden var hundesleden det mest effektive transportmiddelet i Alaskas villmark om vinteren. Seppala ble raskt fascinert av hundekjøring, og skaffet seg egne hunder i løpet av kort tid. Han var atletisk, og med sine 167 cm og 65 kilo hadde han en kroppsbygning som passet til å kjøre med hunder.

I 1906 traff han Roald Amundsen, i sammenheng med hundekjøring. De møttes også flere ganger senere.[4] I 1907 ble han overtalt til å delta i The Moose Burden Handicap, et lite løp som han overrasket både seg selv og andre ved å vinne[5].

Han overtok i 1913 et spann importerte Tsjuktsji-sledehunder, en hunderase som senere har blitt kjent som sibirsk husky og (en variant) Seppala husky. Disse hundene som tilhørte Lindbergs gruveselskap Pioneer Mining Co. skulle trekke Roald Amundsen til Nordpolen, og Seppala hadde ansvaret for å trene opp hundene. Turen ble avlyst på grunn av at første verdenskrig var i ferd med å bryte ut, og hundene tilfalt Seppala.

De første Tsjuktsji-hundene hadde blitt importert fra Sibir til Alaska i 1908 for å delta i All Alaska Sweepstakes (et 657 kilometer langt løp fra Nome til Candle og tilbake) i 1909. I 1910 tok et sibirsk lag førsteplassen på rekordtid.

SitatJeg hørte ikke til dem som trakk det store lodd i gullgravingen i Alaska. Det får så være. Når alt kommer til alt så har det betydd mer for meg at jeg kom over i hundekjøringen, og at jeg lærte å stelle og omgås med polarhunder. Erfaringen har vist meg at man oppnår ikke topp-prestasjoner ved tvang og hard behandling. Gode hunder som kjenner sin herre, forstår hva som forlanges av dem og er alltid villige til å yte sitt ytterste.Sitat
– Leonhard Seppala[8]

Til å begynne med ble hundene nedsettende kalt «sibirske rotter» av hundekjørerne i Alaska, på grunn av sin beskjedne størrelse i forhold til de lokale sledehundene, men hundenes utmerkede temperament og utholdenhet gjorde dem raskt populære for transport, postkjøring og løp i Alaska.

Seppala deltok i sitt første All Alaska Sweepstakes i 1914; laget hans var uerfarent og han var nødt til å trekke seg midt i løpet. De tre neste årene vant han og hans sibirske lag.[9] 1917 var det siste året All Alaska Sweepstakes ble arrangert, og Seppalas lag kom i mål fire og en halv time foran nestemann. Seppala satte rekord i Ruby Derby og Eastern International. Han vant også Bordon Marathon fire ganger, New England Point to Point Race tre ganger og Yukon Dog Derby to ganger, i tillegg til en rekke mindre løp.

Dette dannet grunnlaget for en berømmelse for Seppala som fortsatte inn i 1920- og 1930-tallet.

Hans utradisjonelle måte å behandle dyrene på ble lagt merke til. Han var en av de få som ikke brukte pisk, og han var kjent for å alltid ha med seg alle hundene i mål[6]. Han brukte heller ikke tvang eller kjeft på dem. Seppala var også en pådriver for mer dyrevennlige regler innen hundesporten.[10]

Plakett på minnesmerket på Skibotn

Serumløpet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Serumløpet til Nome

Da difteri brøt ut i Nome i januar 1925, med temperaturer ned i 45 minusgrader og vindstyrker på over 35 m/s, kunne ikke datidens primitive flyteknologi gjøre noe for å levere den nødvendige medisinen. I stedet ble serumet fraktet med tog fra Anchorage til Nenana, og videre i stafett med hundekjørere de siste 1085 kilometrene. Etter bare fem og en halv dag fullførte Gunnar Kaasen siste etappe, og kom fram til Nome med lederhunden «Balto» først i spannet.

Både Kaasen og Seppala brukte sibirske huskyer.

Leonhard Seppalas lag reiste den lengste strekningen; 547 km ut fra Nome og tilbake, gjennom de mest forræderske områdene av Alaskas villmark. De kjørte blant annet over den livsfarlige isen på Nortonsundet og fraktet serumet mer enn 145 km langs stafettruten. Til sammenligning kjørte de fleste andre kjørerne i serumløpet 50–80 km. Seppalas lederhund var den berømte løpsvinneren «Togo».

Epidemien og stafetten ble en mediebegivenhet i USA. Kaasen og «Balto» tok størstedelen av oppmerksomheten, og i oppstyret etterpå ble en statue av «Balto» reist i Central Park i New York.

Serumløpet til Nome, kjent som «The Great Race of Mercy» eller «Kappløpet med døden», blir årlig minnet med Iditarodløpet. En av prisene i dette løpet er oppkalt etter Seppala og går til den føreren som har tatt best vare på hundene sine.

Etter det store løpet[rediger | rediger kilde]

Nordmennene visste å utnytte publisiteten de fikk etter Serumløpet; både Kaasen og Seppala brukte flere år på å turnere det nordamerikanske kontinentet. Det var enda ikke kjent at sigaretter var helseskadelig, og Seppala opptrådte blant annet som reklamefigur for Lucky Strike.[11]

Seppala hadde med seg rundt 40 av sine hunder når han turnerte. I 1927 kjørte han løp i New England, hvor han raskt la de lokale konkurrentene og deres større, tregere hunder bak seg. Seppala var også dommer i mange hundeløp. Den store entusiasmen for sledehundløp som fantes i den regionen gjorde det mulig for Seppala og hans parter Elizabeth Ricker å etablere en sibirsk kennel i Poland Spring i Maine. Dette var begynnelsen på den sibirske huskyens utbredelse.

Seppala hadde gjort noen forsøk på å finne gull på egen hånd, men klarte aldri å tjene noe på denne virksomheten. Han fant ut at det mest lønnsomme i lengden var å fortsette å jobbe for gruveselskapet, hvor han hovedsakelig hadde vært oppsynsmann for vannkanaler. Han ble etter hvert forfremmet. I 1928 flyttet han til nærheten av Fairbanks i Alaska.

Hundekjøring var demonstrasjonsgren ved Vinterlekene i Lake Placid i 1932, og Seppala var en av 13 deltakere. Her tok han sølv. Elizabeth Ricker skilte seg fra sin ektemann Edward Payson Ricker og giftet seg med Kaare Nansen (sønn av Fridtjof Nansen) i 1931. De bosatte seg i Norge og utga i 1932 en roman om Seppalas eventyr.

Etter å ha trukket seg tilbake, flyttet Seppala i 1946 med sin kone til Seattle, hvor han bodde til sin død. I 1950 besøkte han Norge og Skjervøy for siste gang. Han ble utnevnt til æresmedlem av Norsk Trekkhundklubb. Han ble også intervjuet på radio, og fortalte blant annet at han betraktet seg som heldig som aldri ble rik på gull, fordi de fleste av hans gamle kamerater som hadde blitt rike, nå var døde. Selv hadde han holdt seg i god form på grunn av livet med hundene.

I 1957 ga han Tromsø Museum flere gjenstander fra sin tid i Alaska. Den største samlingen finnes imidlertid på Univerisity Museum of Alaska. I 1965 oppkalte Tromsø kommune Leonhard Seppolas vei etter ham.

Etter et slag i 1961 ble Seppala avhengig av rullestol. Leonhard Seppala døde i 1967. Hans kone Constance døde noen år senere. De er begge gravlagt i Nome. Slektninger reiste et minnesmerke for ham i Skibotn i juni 1999.

I dag er Seppala regnet som den sibirske huskyens far, og rasen ble akseptert som en registrert rase av American Kennel Club i 1930. Seppalaløpet til minne om hundekjøreren, arrangeres fortsatt årlig i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person ID seppalaleon
 2. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Leonhard_Seppala
 3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w635781w, besøkt 9. oktober 2017
 4. ^ a b Som en romanfigur av Jack London Arkivert 26. mars 2009 hos Wayback Machine. - polarhistorie.no
 5. ^ a b Ernst Isaksen om Leonhard Seppala - Skjervøy kommune
 6. ^ a b Leonhard Seppala: Hundekjørerlegenden fra Nord-Norge[død lenke] - tunheim.no
 7. ^ Leonhard Seppala - Hundkjørerlegenden fra Nordnorge Arkivert 21. april 2009 hos Wayback Machine. - seppala.no
 8. ^ Utsagnet er hentet fra artikkelen «Litt om hundekjøring og andre ting» i Polarboken 1955, her sitert etter polarhistorie.no
 9. ^ All Time Winners / All Alaska Sweepstakes Arkivert 6. oktober 2008 hos Wayback Machine. – allalaskasweepstakes.org
 10. ^ International Siberian Husky Club / History Arkivert 9. mai 2008 hos Wayback Machine. – ishclub.org
 11. ^ Helter og hunder i kappløp med døden – aftenposten.no

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Elizabeth Nansen; Seppala, hundekjøreren. Norsk utgave ved Kaare Nansen, Gyldendal forlag, 1932. 247 sider.
 • «En prat med hundekjøreren og gullgraveren Leonhard Seppala» I: Polarboken, 1950, s 32ff
 • Leonhard Seppala. «Litt om hundekjøring og andre ting» I: Polarboken, 1955, s 7ff
 • Einar Sæter. Gullfeber : norske gullgravarar i Klondike og Alaska. Samlaget, 1996. ISBN 82-521-4769-0
 • Asbjørn Jaklin. «Som en romanfigur av Jack London» I: Nordlendinger til tusen. Nordlys, 1999. ISBN 82-91668-09-4. Se også polarhistorie.no Arkivert 26. mars 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]