Sjørøverflagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Jolly Roger»

Et sjørøverflagg, eller piratflagg, er et flagg som ble benyttet av europeiske og amerikanske sjørøvere før morsesignalenes tid for å signaliserer fiendtlige hensikter. I over 200 år har det svarte flagget med hodeskalle og kryssede knokkelbein vært symbolet på sjørøvere over hele den vestlige verden. Dette symbolet har blitt brukt i filmer, musikaler, bøker og teateroppsetninger, men er bare ett av mange typer sjørøverflagg, og det er langt fra det mest vanlige sjørøverflagget.

Sjørøverne som opererte på 1600- og 1700-tallet hadde egne flagg, som regel med blodrød eller svart bakgrunn. På disse kunne de forskjellige kapteinene utfolde seg med motiver som regel henspillet på vold, død og kort tid.[trenger referanse]

Motivene[rediger | rediger kilde]

De mest kjente motivene er:

Det fantes også helt personlige flagg. Piratkapteinen Bartholomew Roberts fikk laget et flagg som viste ham stående på to hodeskaller. Disse skulle representere innbyggerne på de to øyene Barbados og Martinique hvor myndighetene var svært ivrige etter å få ham arrestert.

De vanligste piratflaggene var sannsynligvis de som kun var svarte eller røde, uten symbolikk. Disse flaggene hadde sin egen symbolikk i selve fargene, svart for død eller rød for kamp. Denne fargesymbolikken var kjent på sjøen og var ikke begrenset til bruk blant pirater. Det lå også en intern kode i det røde flagget. Ble det svarte flagget heist var det mulig for den som ble angrepet å be om nåde, mens det røde flagget ble heist i tilfeller der man ikke kunne forvente å bli spart.

På engelsk kalles piratflagget som regel the Jolly Roger. Forklaringen på dette uttrykket er noe uklar, men en av de mest sannsynlige er at det kommer fra det franske uttrykket jolie rouge som betyr "vakre røde". En annen teori er at det er en omskrivning av Old Roger som er en betegnelse på Djevelen. En tredje teori henviser til den tamilske piraten Ali Raja som herjet i det indiske hav på denne tiden.

I moderne tider blir piratflagget ofte brukt av ubåter etter et vellykket tokt. Bakgrunnen for dette er at engelske admiraler på begynnelsen av 1900-tallet mente at undervannskrigføring var 'forbannet uengelsk' og at ubåtkapteiner skulle vært hengt på linje med pirater. Dette førte til at engelske ubåter førte piratflagg da de kom inn til havn etter å ha torpedert tyske fartøy under første verdenskrig.

Eksempler på piratflagg[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Cordingly, David 1995 Under the Black Flag: the Romance and the Reality of Life among the Pirates (New York)