Totenkopf (symbol)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Totenkopf kan ha flere betydninger
Husar fra Husaren-Regiment Nr.5 (von Ruesch) i 1744 med Totenkopf-merke på luen. De prøyssiske «dødningehusarenes» makabre merke har siden ofte blitt kopiert, blant annet av avdelinger som har villet vise sin dødsforakt.

Totenkopf eller Totenschädel (i flertall Totenköpfe og Totenschädel) er det tyske ordet for «dødningehode».[1] Betegnelsen blir brukt om militære symboler som forestiller et frakturert kranium med korslagte knokler bak. Det skiller seg fra hodeskalle med korslagte knokler som faresymbol og på piratflagg ved at knoklene er korslagt bak kraniet.

Symbolet assosieres i dag særlig med det nasjonalsosialistiske Tyskland, og de fleste land har derfor mer eller mindre fjernet det fra sine uniformer.

Historie[rediger | rediger kilde]

August von Mackensen (1849–1945), tysk feltmarskalk i husaruniform for Braunschweigisches Husaren-Regiment Nr. 17 med stort Totenkopf-symbol på pelslua (kalpak) og lissebesatt dolman og pelisse (skulderjakke). Foto fra før 1915.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Symbolet som militært tegn ble først tatt i bruk av kavaleriet i den prøyssiske hæren under Fredrik den store. I 1741 ble Husaren-Regiment Nr. 5, også kalt von Ruesch, dannet, og dette var husar-regiment ledet av oberst Ruesch. Disse husarene bar karakteristiske svarte uniformer med Totenkopf-symboler foran på luene. Luene var for øvrig ikke pelsluer som ellers var vanlig for tradisjonelle ungarske husar-uniformer, men spesielle filtluer, på tysk kalt Flügelmütze eller Schackelhaube, høye, sylindriske luer som var forsynt med en flagrende snipp, som vanligvis ble viklet omkring pullen, men hang løst under parader og i kamp. «Von Reusch»-husarene bar hodeskalle-merket i felt under den østerrikske arvefølgekrigen og syvårskrigen. De prøyssiske «dødningehusarenes» makabre merke har siden ofte blitt kopiert, blant annet av militæravdelinger som har villet vise sin dødsforakt.

I 1808, da regimentet ble omdannet til Leib-Husaren Regiments Nr.1 og Nr.2, forble Totenkopf en del av uniformen. Under Napoleonskrigene, da Frederick Wilhelm, Hertug av Braunschweig-Wolfenbüttel, ble drept i kamp, skiftet hans styrker sin uniformsfarve til sort med en Totenkopfsjakoene sine for å vise sorg over sin døde leder. (Andre kilder hevder at «De svarte braunschweigere» ble slik utrustet da Frederick Wilhelm døde som et tegn på hevn over Frankrike[2]

Det tyvende århundre[rediger | rediger kilde]

Tyskland[rediger | rediger kilde]

Dødningehodet ble brukt innen hærstyrkene fra Preussen og Braunschweig under første verdenskrig og blant noen av stormtroppene som ble satt inn i de siste tyske offensivene på vestfronten i 1918 .[3]

Symbolet ble brukt i Tyskland i mellomkrigstiden, først og fremst av Frikorpsene. I 1933 ble det tatt i bruk av regimentsstaber og 1., 5. og 11. skvadron i Reichswehrs 5. kavaleriregiment for å vise kontinuitet tilbake til Den keiserlige tyske hær.

Dødningehodet ble også brukt som enhetstegn for panserstyrkene til den tyske hær under det tredje riket og også av Luftwaffes panserstyrker, inkludert eliteenhetene Fallschirm-Panzerdivision HG.[4]

Både 3. SS-divisjon Totenkopf i Waffen-SS og Luftwaffes 54. Kampfgeschwader ble gitt navnet «Totenkopf» og brukte en variant som var praktiskt talt lik det dødningehodet som ble anvendt av SS-enhetene på samme tid.

Bruk i det nasjonalsosialistiske Tyskland[rediger | rediger kilde]
I det nasjonalsosialistiske Tyskland ble Totenkopf-symbolet et skremmende luemerke for soldatene i elitetroppene i Schutzstaffel (SS). Bildet viser Reinhard Heydrich, øverste leder for Reichssicherheitshauptamt (RSHA) 1939-1942, i SS-uniform med hodeskalle og tysk ørnhøylua.
3. SS-divisjon Totenkopf brukte Totenkopf-skallen som symbol

I det tyske nazistpartiet NSDAPs tidlige dager var det den første lederen av SS, Julius Schreck, som innførte Totenkopf som enhetsmerke på Leibstandarte Adolf Hitler, Hitlers personlige vaktstyrke. Denne enheten ble senere til SS som fortsatte å bruke symbolet under hele sin eksistens. SS-Totenkopf-Verbände («dødninghodeavdelinger») var enheter i Schutzstaffel (SS) som sto for vaktholdet i nazistenes konsentrasjonsleiree. De første styrkene i Waffen-SS, Totenkopf Division, ble hentet fra Totenkopfverbände.

I likhet med blant annet hanemarsj, hakekors og en rekke andre symboler, hentet SS dødningehodet fra en historisk tradisjon. De brukte symbolene til sine egne formål, hvilket har ført til at mange av dem har fått et svært negativt stigma og gjort dem ubrukelige etter andre verdenskrig.

Imidlertid fravek SS' utgave av dødningehodet fra det opprinnelige prøyssiske Totenkopf. Den gamle varianten var mer arkaisk og stilisert i sin utforming mens SS-varianten var mer naturtro. Dessuten ble den prøyssiske utgaven fremstilt både i venstre og høyre profil, men vanligst en face. SS-varianten hadde derimot alltid form av en halvprofil, vendt mot betrakterens venstre side.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1][død lenke]
  2. ^ [2] Arkivert 27. september 2007 hos Wayback Machine.
  3. ^ First World War – Willmott, H. P.; Dorling Kindersley, 2003, side 252
  4. ^ Angolia, John R., and Adolf Schlicht, Uniforms and Traditions of the Luftwaffe Volume 2, R. James Bender Publishing, San Jose CA, 1997 ISBN 0-912138-71-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Skull and crossbones (military symbol) – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons