Memento mori

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Allegorisk framstilling av en slags dødsdans som et memento mori, det vil si en påminnelse om at alle mennesker skal dø. Tysk illustrasjon fra rundt 1850.

Memento mori eller Meménto mori er en latinsk frase som kan oversettes med «husk, du skal dø» eller «husk din dødelighet». Uttrykket navngir en genre (særlig i kirkekunsten) av mangslungne kunstneriske uttrykk, som alle deler den samme hensikt: Å minne menneskene om deres egen dødelighet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter tradisjonen stammer uttrykket fra en skikk i det gamle Roma. Når en general eller hærfører vendte hjem etter en betydelig seier, ble han ofte av senatet innvilget en triumf eller et triumftog; den høyeste æresbevisning som kunne bli noen romersk borger til del. Han holdt da sitt inntog gjennom byen frem til Forum Romanum, stående i en stridsvogn, mens han mottok folkets hyllest. Triumftoget bestod ellers av hans tropper, fornemme krigsfanger og krigsbytte. På vognen, bak triumfatoren, stod en slave som hadde to oppgaver: Å holde seierskransen av laurbær over hodet hans, og til stadighet å minne ham på at selv om han var seierherre i dag, ventet en ny dag i morgen. Slaven gjorde dette ved å minne herren om at han var dødelig, ved å hviske Memento mori i øret på ham: Husk, du skal dø (bokstavelig: Jeg minner om at du skal dø). Det kan også tenkes at slaven sa det som Tertullian skriver i kapittel 33 av Apologeticum: Respice post te! Hominem te memento! som betyr «Se bak deg, husk du er bare et menneske!».

Se også[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]