Memento mori

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beinrangler som spiller til dødsdans foran gravkammer med hodeskaller og påskriften memento mori (latin for «husk du skal dø»), en påminnelse om at livet er kort og alle skal dø. Tysk illustrasjon fra 1800-tallet med allegorisk billedmotiv fra middelalderen og uttrykk fra antikken.

Memento mori eller meménto mori er en latinsk frase som kan oversettes med «husk at du skal dø» eller «husk din dødelighet».[1] Uttrykket har gitt navn til en billedsjanger av ulike kunstneriske uttrykk, blant annet i kirkekunsten, som skal minne oss på og advare om at mennesker er dødelige og livet er kort.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hårlokk fra avdød slektning som hårkunst i brosje med gullkant og bunn av perlemor. Liknende smykker med personlige minner var vanlig i Europa på 1700- og 1800-tallet som tegn på sorg og samtidig et memento mori slik at de levende ikke glemte at livet er skjørt og forgjengelig.

Etter tradisjonen stammer uttrykket fra en skikk i det gamle Roma. Når en general eller hærfører vendte hjem etter en betydelig seier, ble han ofte av senatet innvilget en triumf eller et triumftog, den høyeste æresbevisning som kunne bli noen romersk borger til del. Han holdt da sitt inntog gjennom byen frem til Forum Romanum, stående i en stridsvogn, mens han mottok folkets hyllest. Triumftoget bestod ellers av hans tropper, fornemme krigsfanger og krigsbytte. På vognen, bak triumfatoren, stod en slave som hadde to oppgaver: å holde seierskransen av laurbær over hodet hans, og til stadighet å minne ham på at selv om han var seierherre i dag, ventet en ny dag i morgen. Slaven gjorde dette ved å minne herren om at han var dødelig, ved å hviske Memento mori i øret på ham: «Husk, du skal dø» (bokstavelig: «Jeg minner om at du skal dø» eller «jeg minner deg på å dø»).[2]

Andre latinske formvarianter er memento te mortalem esse, «husk du er dødelig», og te hominem esse memento, «husk at du bare er et menneske». [2] Teologen Tertullian skriver i kapittel 33 av Apologeticum fra år 197: Respice post te! Hominem te memento! som betyr «Se bak deg, husk du er bare et menneske!». Uansett variant var meningen å minne seierherren på at han ved seier ikke var blitt en guddom, men fortsatt var et dødelig menneske.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om «memento moro» i Det Norske Akademis ordbok
  2. ^ a b Bonnevie, Margarete (1884-1970) (1990). Ord som lever. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 136. ISBN 8257303240. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]