Hopp til innhold

Sisel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sisel
Nomenklatur
Spermophilus citellus
(Linnaeus, 1766)
Populærnavn
sisel,
vestlig sisel,
europeisk jordekorn
Klassifikasjon
Rikedyreriket
Rekkeryggstrengdyr
Klassepattedyr
Ordengnagere
Familieekornfamilien
Slektsiseler
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
VU - SårbarUtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig
VU - Sårbar

VU — Sårbar

Økologi
Habitat: åpent landskap
Utbredelse:

Sisel (Spermophilus citellus eller Citellus citellus) er en art jordekorn.

Kroppen er 19–22 cm lang og halen 5,5–7,5 cm. De store, svarte øynene sitter høyt på hodet, og ytre ører mangler nesten helt.

Arten er dagaktiv og tilpasset et liv i åpent landskap. Mange individer lever sammen i kolonier der de tilbringer mye av tiden i underjordiske gangsystemer. Siselen levde opprinnelig på stepper med kort gras, men finnes også på grasplener, beitemark, flyplasser og golfbaner. Den trives ikke på dyrket mark.

Sisel er utbredt i Østerrike, Bulgaria, Tsjekkia, Hellas, Ungarn, Makedonia, Moldova, Romania, Serbia, Slovakia, Ukraina og den europeiske delen av Tyrkia. Arten spredte seg mot nordvest i de siste 700–300 år antagelig på grunn av avskogning. Første rapport fra Bøhmen er fra 1603. Arten har vært i tilbakegang de siste 50 år, og den er utdødd i Kroatia, Tyskland og Polen. I sørvestlige Polen er den gjeninnført. Lenger øst overtar perlesisel og andre nært beslektede arter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Coroiu, C., Kryštufek, B., Vohralík, V. og Zagorodnyuk, I. (2008). «Spermophilus citellus». The IUCN Red List of Threatened Species. doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T20472A9204055.en. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sisel titter ut av hulen