Sirup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sirup laget av maltose

Sirup (norrøn sirop, fra arabisk شراب sharab, drikk, via latin siropus[1][2]) er i matlaging en betegnelse på flere flytende søtningsmidler som fremstilles av ulike råstoffer.

Når ordet sirup brukes alene, tenker man vanligvis på det som fremstilles av sukkerrør eller sukkerroer ved raffinering. Det har en flytende form og en gyllen farge. Det brukes i stor grad til baking og annen matlaging.

Lignende søtningsmidler fremstilles av annet plantemateriale, som sevjen fra visse trær. Særlig kjent er lønnesirup, som fremstilles av sevjen fra noen lønnetrær i Nord-Amerika. Også sevjen fra bjørk kan brukes til å fremstille et slikt søtningsmiddel. I USA er det en omfattende bruk av maissirup i næringsmiddelindustrien.

Sirup er også betegnelse på ikke-drikkeferdig råsaft av solbær, rips, bringebær, jordbær eller kirsebær. Sirup kan inneholde mindre råsaft enn saft, men ikke mindre enn 40 gram per 100 gram.

Sirup for drikkevarer[rediger | rediger kilde]

Et utvalg av drikkevarer trenger søtningsstoffer for å oppveie surheten av noen av juicene som benyttes oppskrifter. Sukker løser seg ikke lett i kalde drikker eller etylalkohol. Siden de følgende siruper er væsker, er de lette å blande med andre væsker i blandede drikkevarer, noe som gjør dem overlegne alternativer til strøsukker.

Sukkerlake[rediger | rediger kilde]

Sukkerlake eller klar sirup (engelsk: Simple syrup) som benyttes til å lage drinker i barer. Sukkerlake er laget ved å røre om strøsukker i varmt vann i en kjele til sukkeret er oppløst, og deretter avkjøle oppløsningen.[3] Vanligvis kan forholdet mellom sukker og vann variere mellom 1:1-2:1. Sukkerlake kan anvendes som søtningsmiddel. Men siden den fort blir geleaktig når pektin er lagt til, er dens primære kulinariske bruk som base for fruktsauser, pålegg og syltetøy.

Smaksstoffsirup[rediger | rediger kilde]

Smaksstoffsiruper (engelsk: flavoured syrup) er laget ved å tilsette smaksstoff til en sukkerlake. For eksempel er syrupus aromaticus fremstilt ved å tilsette visse mengder av appelsinsmak- og kanelvann til sukkerlake. Denne type sirup er vanlig brukt i kaffebarer, spesielt i USA, for å smakstilsette drikke.

Gommesirup[rediger | rediger kilde]

Gommesirup (engelsk: Gomme syrup eller gum syrup; gomme er fransk for «gummi») er en ingrediens som vanligvis brukes i blandede drinker. Det er også ofte brukt som et søtningsmiddel for avkjølt kaffe i Japan. Som bar-siruper, er det en 02:01 sukker og vann-blanding, men har en ekstra bestanddel av gummi arabikum som virker som et emulgeringsmiddel. Gommesirup er laget med høyest mulig andel av sukker i vann som er mulig, mens gummiarabikum hindrer at sukkeret utkrystalliserer og lagger en glatt tekstur.

Referanser[rediger | rediger kilde]