Darent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Darent (til venstre) og Cray (til høyre) renner sammen ved Dartford

Darent er en bielv til Themsen som renner i Kent, England. Den har sitt utspring ved Sevenoaks, renner så nordover forbi Otford, Shoreham, Lullingstone ved slottet og ruinene av en romersk villa, Eynsford, Farningham, Horton Kirby, South Darenth, Sutton at Hone, Darenth og Dartford. Sistnevnte by var som navnet antyder («ford» = «krysningssted/vadested») et sted hvor veien fra London til kysten krysset elven. Nord for Dartford renner elven Cray inn i Darent fra vestsiden. Darent renner så videre gjennom Dartfordmyrene og Crayfordmyrene, og inn i Themsen ved Crayford Ness. Lengden fra utspring til Crayford Ness er ca. 27 km.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er dokumentert at dette krysningsstedet var i drift allerede i romersk tid. En fergetjeneste ble opprettet av en eneboer i 1235, og var i drift til 1518, lenge etter at den første broen var bygget under Henrik IV (13991413). Denne gangbroen sto helt til midten av 1700-tallet.

I 1989 innså man at vannføringen hadde sunket betraktelig, noe som gikk ut over dyre- og fuglelivet i området. Mye arbeid har blitt lagt i å rette opp dette, blant annet stengningen av flere borehull langs elven som førte til stor avrenning. I 2004 ble en skulptur reist i takknemlighet til de som har arbeidet for å redde elven; den viser noen av artene som har fått nye muligheter langs elven.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet «Darenth» er jevnlig funnet i eldre bøker og kart som beskriver elven. Sognet Darenth, som elven renner gjennom, har sitt navn fra en keltisk frase «elven hvor det vokser eiketrær». Irsk: dair = «eiketrær» + abha = «elv»,[1] sammenlign med Derwent.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dinneen, Patrick (1959): Concise English-Irish Dictionary, M.H. Gill & Son, Dublin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]