Knole House

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Knole House

Knole House er en herregård ved byen Sevenoaks i det nordvestlige Kent, England. Den er omgitt av en stor rådyrpark, Knole Park. Interiøret fra det 17. århundre er svært godt bevart, i motsetning til i mange andre engelske herregårder hvor det ble foretatt renovasjoner i det 18. århundre. Parken er også i svært god forfatning, bortsett fra at mange trær ble ødelagt under en kraftig storm i 1987.

Huset ble bygget av Thomas Bourchier, erkebiskop av Canterbury fra 1456 til 1486. Han døde i huset, som etterpå ble testamentert til Canterbury erkebispedømme. Mellom 1486 og 1538 bygde erkebiskopene på en borggård, i dag kjent under navnet "Green Court". I 1538 tok Henrik VIII huset fra erkebiskop Thomas Cranmer.

I 1566 ble Knole anskaffet av Sir Thomas Sackville, fetteren til Elisabeth I; hans etterkommere bor fortsatt der. En av disse var forfatteren Vita Sackville-West, hvis bok Knole and the Sackvilles (1922) regnes som en klassiker i litteraturen om engelske herregårder. Hennes venninne Virginia Woolf skrev Orlando etter inspirasjon fra huset og Sackvillefamilien.

Huset eies av National Trust, og mange av rommene er åpne for publikum. Blant det som er utstilt er møbler og tekstiler fra det 17. århundre, og portrettet malt av blant annet Van Dyck, Thomas Gainsborough, Sir Peter Lely, Sir Godfrey Kneller og Joshua Reynolds. Flere gjenstander fra den engelske renessansen er unike.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]