Tekanne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tekanne i keramikk fra Herrebøe Fajance Fabrique, ant. 1760-årene. Høyde 12,5. cm. Foto Anne-Lise Reinsfelt, Norsk Folkemuseum, NF.1937-0613AB.[1]
Tekanne i Spire designet av Konrad Galaaen og produsert på Porsgrunds Porselænsfabrik AS i perioden 1952-1985. Høyde 13,8 cm. Foto Anne-Lise Reinsfelt, Norsk Folkemuseum, NF.1986-0700AB.

En tekanne er en skjenkekanne for te eller varmt vann til å tynne teen med. Tekanner har tut og lokk. De kan være laget av keramikk eller metall, og de har ofte hank av bakelitt, tre eller et annet varmeisolerende materiale. Tekanner av keramikk er ofte kalt tepotter. Tilsvarende kanner av glass kalles gjerne kaffekolbe eller tekolbe.

Formen på tekanner har skiftet med motene, og de kan ha et ovalt, rundt eller tilnærmet rektangulært tverrsnitt. Det kan være vanskelig å skille tekanner fra kaffekanner, men kaffekanner er gjerne høyere og smalere enn tekanner. Tekanner har en lang tut festet langt ned på korpus, og bredden på korpus er gjerne større enn høyden. Tekanner har ofte en innvendig sil i tuten for å holde teblekkene tilbake i kannen ved servering. Andre tekanner kan ha en begerformet innsats til teblekkene, og tekanner har gjerne et lite damphull i lokket.

Tekanner kan opptre i par, der den mindre kannen kan settes over en større. Den ene kannen er da beregnet til te og den andre til vann til å tynne teen med.

Tekanner kan romme fra 0,25 til 3 liter.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Opstad(1959) s.305.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]