Den gode, den onde og den grusomme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den gode, den onde og den grusomme
orig. Il buono, il brutto, il cattivo
Generell informasjon
SjangerSpaghettiwestern / Eventyr
Prod.landItalia / Spania
Utgivelsesår1966
Lengde2 t. 41 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (2004) (Norge)
Bak kamera
RegissørSergio Leone
ManusforfatterLuciano Vincenzoni
Sergio Leone
KomponistEnnio Morricone
Foran kamera
Hovedrolle(r)Eli Wallach
Clint Eastwood
Lee Van Cleef
Annen informasjon
Filmformat2.35 : 1
Premiere(r)20. desember 1966 (Hellas)
23. desember 1966 (Italia)
29. desember 1966 (USA)
8. oktober 1982 (Norge)
Eksterne lenker

Den gode, den onde og den grusomme (italiensk originaltittel: Il buono, il brutto, il cattivo) er en italiensk westernfilm fra 1966 i regi av Sergio Leone, musikk av Ennio Morricone og med Clint Eastwood i hovedrollen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Clint Eastwood i en av scenene
Deler av filmdekoren til Sergio Leones spaghettiwestern Den gode, den onde og den grusomme i temaparken Mini Hollywood ved Tabernas i Andalucía i Spania. Kulisser og bygninger ble opprinnelig bygd til For noen få dollar mer i 1965.

Filmen handler om tre revolvermenn og dusørjegere – den skitne banditten Tuco («Den grusomme» spilt av Eli Wallach), den iskalde og ondskapsfulle Angel Eyes eller Sentenza («Den onde» spilt av Lee Van Cleef) og den fåmælte Man With No Name eller Blondie («Den gode», spilt av Clint Eastwood) – og deres jakt på 200 000 dollar som er gravd ned på en kirkegård. Handlingen er satt til gullalderen i New Mexico under den amerikanske borgerkrigen.

Filmen er den siste i en trilogi av spaghettiwestern-filmer som ellers består av For en neve dollars (Per un pugno di dollari) fra 1964 og For en neve dollar mer (Per qualche dollaro in più) fra 1965. Denne ble den mest populære av filmene i trilogien og har siden blitt en kultklassiker innen westernsjangeren med stor betydning for andre filmskapere og deres filmer.

Filmen er et billedsterkt, voldelig epos, men ble ikke totalforbudt av filmsensuren i Norge. Den hadde likevel ikke norsk premiere før 8. oktober 1982, da med 16-års aldersgrense.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Den gode, den onde og den grusomme – sitater