Serendipitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Serendipitet er en utilsiktet oppdagelse, en positiv overraskelse ved søken etter noe annet. Ordet serendipitet ble dannet av den britiske forfatteren Horace Walpole i 1754 i et brev til Horace Mann: «Denne oppdagelsen er visselig nesten av den typen jeg kaller serendipitet, et meget uttrykksfullt ord.» Ordet hadde sin opprinnelse i det han kalte en «enfoldig saga med navnet Tre prinser fra Serendip; … [disse gjorde] noen ganger, gjennom tilfeldigheter og skarpsindighet, oppdagelser av slikt de ikke var ute etter».[1]

Ordet ble opprinnelig brukt for å betegne evnen til å dra nytte av funn som man tilfeldig har kommet over i søken etter noe annet. I dag benyttes det også ofte om selve gjenstanden for oppdagelsen.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

  • Alexander Fleming fant i 1928 en uvasket bakteriekultur som det hadde begynt å vokse mugg på da han kom tilbake til laboratoriet etter en ferie. Han la merke til at bakterier ikke vokste rundt muggkoloniene. Han konkluderte med at mugget avga et bakteriedrepende stoff og oppdaget dermed penicillinet.
  • Andre legemidler har blitt oppdaget gjennom serendipitet, gjennom iakttagelse av positive bivirkninger. Karen Wenckebach iakttok at en pasient fra Java, som tok kinin mot malaria, fikk mindre besvær med hjerteklapp.
  • En isselger gikk på begynnelsen av 1900-tallet tom for tallerker å servere isen på, og søkte et alternativ. I boden ved siden av ble den syriske delikatessen zalabia, en slags hard vaffel, solgt. Denne ble rullet sammen, og iskremkjeksen var dermed oppfunnet.
  • Ved studier av elektriske utladninger i et glassrør dekket av sort papir oppdaget Wilhelm Conrad Röntgen i 1895 et merkelig lysglimt fra noe papir et stykke fra røret. Han kom på at ladningen avga en form for stråling (senere kalt røntgenstråling), som kunne passere gjennom ulike former for materie og også påvirke fotografiske plater.
  • Whiskydestilleriet Ardberg kom til å blande innholdet i sine egne whiskyfat med single malt whisky med et annet destilleris single malt whisky. Blandingen viste seg å være vellykket og ble tappet på flasker og solgt under navnet Serendipity.

Referanser[rediger | rediger kilde]