Rødknappvikler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Selenodes karelica»)
Rødknappvikler
Nomenklatur
Selenodes karelica
(Tengström, 1875)
Populærnavn
rødknappvikler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieViklere
SlektSelenodes
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet

Økologi
Habitat: tørre bakker
Utbredelse: Europa

Rødknappvikler (Selenodes karelica) er en rødlistet sommerfuglart. Så vidt man vet finnes den bare et par steder i Norge, i skrenten ved Kjevik lufthavn i Kristiansand og i nærheten av Arendal. Det er også et gammelt funn fra Ringebu i Oppland. I Sverige finnes den spredt fra Skåne til Västergötland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 12-14 millimeter), noe mørk, spraglete vikler. Forvingen er avrundet og spraglet i brunt, svart, gult og hvitt, midt i vingen er det et diffust, bredt, mørkere tverrbånd. Bakvingen er gråbrun.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Denne vikleren lever på rødknapp (Knautia arvensis) og biotopen er blomsterrike tørrenger og bakker. Larven lever i juni i rotstokk og stilk av rødknapp.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, bortsett fra de vestligste og nordligste delene.

Sjelden i Norge[rediger | rediger kilde]

For å kunne gjennomføre utbyggingen av Kjevik lufthavn er det blitt vurdert å flytte hele lokaliteten til et annet sted. Men å flytte et helt habitat for en art er omtrent umulig og blir omtalt som «meningsløst og utopisk». Det involverer topografi, fuktighet, jordsmonn, eksposisjon i forhold til sola. I tillegg må plantevekst gjenskapes. Alt dette må skje uten at arten dør ut mens det pågår.[3]

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Rødknappvikler lever på rødknapp (Svensson 2006). Biotopen er blomsterrike tørrenger og bakker. Det foreligger et gammelt funn fra Ringebu i Oppland. I nyere tid er den tatt flere steder i Oppland og også langs kysten av Sørlandet. Funn foreligger fra Lindesnes og Kristiansand i Agder, fra et par lokaliteter på Tromøya ved Arendal i Agder, og fra Nord-Fron, Gausdal, Ringsaker og Nordre Land i Oppland. Tørrenger og tørrbakker er biotoper under sterkt press fra flere hold, og forekomstene trues av gjengroing og oppdyrking, muligens også granplanting. Lokaliteten i Kristiansand er konkret truet av videre utbygging av Kristiansand Lufthavn. Påvirkningene av habitatet gjør at de små og spredte forekomstene reduseres og fragmenteres ytterligere. Arten rødlistes som sterkt truet EN.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 13. februar 2022. Besøkt 13. februar 2022. 
  2. ^ a b Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av rødknappvikler Selenodes karelica som CR→EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 
  3. ^ Sommerfugl kan hindre utbygging av Kjevik Fedrelandsvennen (www.fvn.no)] – søkedato: 5. april 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]