Hopp til innhold

Rødknapp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rødknapp
Nomenklatur
Knautia arvensis
Populærnavn
rødknapp
Hører til
rødknappslekta,
kaprifolfamilien,
Dipsacales
Økologi
Habitat: tørre enger
Utbredelse: Europa, Asia, og nordvest i Nord-Afrika, innført i Nord-Amerika

Rødknapp (Knautia arvensis) er en flerårig urt. Den tilhørte kardeborrefamilien, som nå regnes som en underfamilie av kaprifolfamilien. Den blir 30 til 80 cm høy. Stengelen er stivhåret. Blomsten er ei flat korg med store korgdekkblad, som er ca. 3-4 cm brede.

De matt grågrønne, motsatt stilte og lodne bladene langs stilken er flikete, men de nederste grunnbladene er ofte hele eller bare delvis flikete – og smalt lansettformede.

Ungt eksemplar med tydelig flikete stilkblad.
Rødknappens pollen spres av insekter. Sommerstid har blomsten nesten konstant besøk.

Blomsterkrona er blålilla, rødlilla eller rosa. Blomsterkorga består av en rekke sammenstilte blomster som hver har fire kronfliker, sammenstilt slik at det ser ut som en enkelt blomst. Blomsterkorgene står enkeltvis i enden av stilken.

Før blomsten er helt utvokst består blomsterkorga av grønne blomsterknopper slik at hele korga kan se ut som et bær eller en frukt. Den modne blomsten har både mindre rosa og større lilla pollenbærere. De ulike enkeltblomstene i blomsterkorga er på en og samme tid både helt utbrettet og delvis lukkede.

Planten vokser i tørre enger, og som ugras i veikanter. Den er vanlig i nesten hele Europa, men sjelden eller manglende i nordlige deler av Europa. Plantearten vokser også stedvis i Asia og nordvest Nord-Afrika. Den har blitt innført til Nord-Amerika.

I Norge er planten vanlig i lavlandet nord til Helgeland, og kun spredte forekomster i fjordstrøk videre nordover. Den trives også godt ved kysten, i tørre skrenter og på enger med begrenset fuktighet.

Rødknapp blomstrer i juni-august. Den er svært populær blant humler, og har nesten konstant besøk av pollenspredende insekter, også biller.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]