Transkjønnethet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Transseksualisme
ICD-10-kodeF64.0
ICD-9-kode302.5

Transkjønnethet (også omtalt som transseksualisme) handler om at et individs kjønnsidentitet er annerledes enn individets somatiske kjønn. Dette kan for eksempel si at en person med kvinnelig anatomi har en mannlig kjønnsidentitet (transkjønnet mann), eller en person med mannlig anatomi kjønn har en kvinnelig kjønnsidentitet (transkjønnet kvinne). Det finnes også transkjønnede personer som føler seg som både kvinne og mann, mens andre ikke føler seg som noen av delene. Andre igjen føler seg som et tredje kjønn.[1] Personer med transkjønnethet kan få hormonell og/eller kirurgisk behandling for å gjøre kroppen mest mulig i samsvar med sin kjønnsidentitet.[2]

En person med transkjønnethet kalles transkjønnet eller transseksuell (sml. de engelske begrepene transgender og transsexual).

Fra 1. januar 2020 ble begrepet kjønnsinkongruens innført, istedenfor transsekualisme.

Siden 2010 regnes ikke transseksualitet som en psykisk lidelse i Norge.[3] Til tross for at transkjønnethet er klassifisert som en psykiatrisk lidelse i ICD-10 regnes den i Norge, Storbritannia og mange andre land ikke som en psykisk lidelse i seg selv, men som et fenomen som virker sterkt belastende på den psykiske helsen og som noen ganger krever medisinsk/kirurgisk behandling. Personer med transkjønnethet har blitt behandlet av det offentlige helsevesenet siden 1960-tallet. Moderne behandling består av å gjøre kroppen mest mulig i samsvar med det mentale kjønn. Den internasjonalt anerkjente behandlingsstandarden, Standards of Care, er utarbeidet av World Professional Association for Transgender Health (WPATH). I Norge foregår behandling på Seksjon for transseksualisme (tidligere G.I.D.-klinikken, det vil si G.I.D. for Gender Identity Disorder) ved Rikshospitalet i Oslo. Tilbudet til transkjønnede i Norge har fått sterk kritikk av blant annet LLH, Skeiv Ungdom og International Amnesty[klargjør] for ikke å følge internasjonale retningslinjer.[4][5][6] Enkelte leger gir behandling (ikke genitalkirurgi) utenom Rikshospitalets tilbud, men disse legene er ofte vanskelige å finne da få leger har kunnskap om denne tematikken.

Definisjon[rediger | rediger kilde]

Regjeringens handlingsplan «Bedre livskvalitet for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner» definerer begrepet transseksuell slik i kapittel «2.2 Lhbt-begrepet»:

Sitat

Transseksuell beskriver personer som søker kjønnsbekreftende behandling i tråd med internasjonale diagnosemanualer, inkludert genitalkirurgi i de land der dette er tilgjengelig. Enkelte beskriver seg som mann til kvinne-transeksuell (mtk), eller omvendt; kvinne til mann-transseksuell (ktm). Termen transseksuell mann eller kvinne blir også brukt. Etter kjønnsbekreftende behandling vil mange også bli oppfattet og oppfatte seg som menn eller kvinner.

Sitat
Mikael Scott BjerkeliLFTS' brukerkonferanse 2006.

Behandling[rediger | rediger kilde]

De fleste personer med transkjønnethet lider så tungt at de før eller senere må søke hjelp. I Norge har Rikshospitalet landsfunksjonen for behandlingen av personer med transkjønnethet. Det betyr at det kun er ved Rikshospitalet man utfører en trippelbehandling (psykiatrisk evaluering, hormonbehandling og kirurgi) av personer med transkjønnethet.

Rikshospitalet krever at man oppsøker lege, psykiater eller psykolog i nærheten av der man bor for så å bli henvist til Rikshospitalet. Behandlingen av personer med transkjønnethet i Norge følger ikke behandlingsmodellen «Standards of Care», versjon 7 Lenke.

Denne behandlingsmodellen er anerkjent i de fleste vestlige land. Standards of Care har sin opprinnelse fra Harry Benjamin International Gender Dysphoria Association. Harry Benjamin var en tyskamerikansk lege som gjorde mye for å forbedre behandlingen av personer med transkjønnethet.

Når pasientens lege og/eller psykolog skriftlig har henvendt seg til Seksjon for transseksualisme ved Rikshospitalet, vil man bli innkalt til konsultasjonstime hos psykiater for diagnostisk vurdering. Den dreier seg blant annet om å bekrefte diagnosen transkjønnethet, og at pasienten ikke har noen sosiale eller psykiske problemer. Pasienten vil deretter ha jevnlig kontakt med psykiaterne i en evalueringsperiode som vanligvis varer i ett år.

Når pasienten har fått diagnosen F.64.0 – transseksualisme – og arbeidsgruppen ved Rikshospitalet anbefaler kjønnskorrigerende kirurgi, vil man bli undersøkt hos endokrinolog (hormonspesialist). Dersom det ikke er noen medisinske hindringer for videre behandling, vil man begynne den hormonelle behandlingen. I løpet av hormonbehandlingsperioden på normalt ett til to år, forventes det at pasienten starter å leve ut kjønnet sitt. Dette kalles virkelighetserfaring («Real Life Test»). Etter denne perioden tilbys pasienten kirurgisk behandling, dersom psykiateren mener det er forsvarlig.

Behandlingen er som oftest individuell, og behandlingstiden varierer derfor fra pasient til pasient. Den beskrevne saksgangen tar normalt to til tre år. Vanligvis kan en kjønnskorrigerende prosess ta mellom fem til åtte år totalt.[7] Hensikten med den lange utredningstiden er blant annet for å unngå feildiagnostisering og påfølgende irreversibel behandling.

Det er i dag ca. 400 personer som har gjennomgått kjønnsbekreftende korreksjonskirurgi i Norge. Rikshospitalet utfører 12–15 kjønnsbekreftende operasjoner per år.

Seksuell legning[rediger | rediger kilde]

Transkjønnethet er uavhengig av seksuell orientering. Transkjønnede kan være heterofile, homofile, bifile eller ha hvilken som helst annen seksuell legning.[8][trenger referanse]

Transkvinner som blir tiltrukket av bare menn ser seg selv som heterofile, men transkvinner som blir tiltrukket av bare kvinner ser seg selv som lesbiske. Transmenn som blir tiltrukket av menn ser seg som homofile og de som blir tiltrukket av kvinner ser seg som heterofile.

Rettslig status[rediger | rediger kilde]

Se kapittelet om rettslig status for og diskriminering av transpersoner

Personnummer og kjønn[rediger | rediger kilde]

Norge er et av få land i verden som har et system med kjønnsbestemt personnummer. Det tredje siste sifferet er partall for kvinner og oddetall for menn. For å eksistere som juridisk individ må man ha enten mannlig eller kvinnelig kjønn.[9] I Norge tildelte man før nye personnummer til transkjønnede som gjennomgikk kjønnsbekreftende behandling først etter at hovedoperasjonen var gjennomført. For å endre juridisk kjønn måtte vedkommende tidligere fjerne indre kjønnsorganer ifølge norsk lov. Blant annet Amnesty Internasjonal, LLH og Skeiv Ungdom kritiserte dette, og siden innføringen av ny lov om endring av juridisk kjønn den 1. juli 2016 kan alle norske statsborgere som har fylt 16 fritt søke om å endre kjønn uten krav om medisinsk behandling. Barn og unge mellom 6 og 16 år må søke sammen med sine foreldre.[10][11]

Organisasjoner[rediger | rediger kilde]

Transkjønnethet i film[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Lescher-Nuland, Bjørn (23. august 2019). «transperson». Store medisinske leksikon (norsk). Besøkt 18. januar 2020. 
 2. ^ Regjeringens handlingsplan «Bedre livskvalitet for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner» 2009–2012], Barne- og likestillingsdepartementet, 26. juni 2008
 3. ^ Ubåtkapteinens dobbeltliv
 4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 4. september 2016. Besøkt 6. september 2016. 
 5. ^ http://www.llh.no/nor/hva_gjor_vi/nyheter_fra_llh/GID+under+lupen,+endelig!.b7C_wlrI1u.ips[død lenke]
 6. ^ Norge: Stans diskriminering av transpersoner!. Amnesty.no. 3. Februar 2014.
 7. ^ [www.hbrs.no/no/transseksualisme/ «Transseksualisme»] Sjekk |url=-verdien (hjelp). Harry Benjamin Ressurssenter. Besøkt 19.04.2016. 
 8. ^ Bjørn Lescher-Nuland og Janneke Van der Ros (15.02.2009). «Transpersoner - Store norske leksikon». Store Norske Leksikon. Besøkt 19.04.2016. 
 9. ^ «Transkjønn og andre kjønn», KILDEN Informasjonssenter for kjønnsforskning, 19. september 2005
 10. ^ «Lov om endring av juridisk kjønn - Lovdata». lovdata.no (norsk). Besøkt 25. november 2017. 
 11. ^ «Endring av juridisk kjønn - helsenorge.no». helsenorge.no. Besøkt 25. november 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TranspersonDenne Transperson- og psykologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.