Hopp til innhold

Scarabaeiformia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scarabaeiformia
Oldenborre (skarabider)
Nomenklatur
Scarabaeiformia
Crowson, 1960
Synonymi
Scarabaeoidea
Populærnavn
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
UnderordenPolyphaga
Økologi
Antall arter: 31 700
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: kosmopolitisk
Inndelt i

Scarabaeiformia eller Scarabaeoidea er en stor gruppe biller som omfatter skarabidefamilien og deres slektninger. I Norge forekommer rundt 60 arter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske små til meget store (kroppslengde opptil 175 millimeter), stort sett kraftig bygde biller. Kroppen er mer eller mindre hvelvet. Et karakteristisk trekk er at antennene ender i en mer eller mindre vifteformet kølle, dette er mest utpreget hos hannene. Kroppen kan være glatt og blank, eller sterkt hårete. Beina er vanligvis nokså kraftige, hos de fleste artene har leggene (tibiae) pigger på yttersiden. Larvene har vanligvis et karakteristisk, såkalt scarabaeiformt, utseende: kroppen er tynnhudet, pølseformet, og holdes vanligvis i en C-form. De tre beinparene sitter samlet i forenden rett bak hodet (thorax-leddene er korte og sammentrengte).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som man kan vente av en så artsrik gruppe, er det stor variasjon i levevis innen gruppen. Larvenes spesielle kroppsform begrenser imidlertid mulighetene som finnes – nesten ingen av artene er aktive rovdyr, og alle lever mer eller mindre skjult på larvestadiet, de fleste nede i jorda. Mange arter har larver som lever på gjødsel, som foreldrene ofte har gravd ned i et spesielt larvekammer. Andre lever i sterkt nedbrutt, død ved, eller av planterøtter i jorda. En del arter lever i tuene til maur eller termitter. Larveutviklingen kan ta flere år, også de voksne billene kan leve forholdsvis lenge. De voksne billene flyr nesten alltid godt, selv om de kan være ganske tunge. Mange arter besøker blomster, andre eter råtnende frukt eller utflytende sevje. Mange er nattaktive, og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen er utbredt i alle verdensdeler bortsett fra Antarktis, men en stor overvekt av artene lever i tropiske og subtropiske områder.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Slektskapsforholdet mellom gruppene innbyrdes i denne gruppen synes noe uklart. Det er sannsynlig at Lucanidae og Passalidae er nærmere beslektet med hverandre enn med de andre familiene. Under er familiene listet i alfabetisk rekkefølge. Underfamiliene av skarabider (Scarabaeidae) blir ofte gitt status som egne familier.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata