Glaresidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Glaresidae
Glaresidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Glaresidae
Norsk(e) navn:
Hører til: Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: ca. 50
Habitat: terrestrisk, sandete områder, mest i ørkener
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Australia og Antarktis
Delgrupper:

Glaresidae er en liten familie av biller som hører til gruppen skarabider (Scarabaeoidea). De utmerker seg ved å ha veldig få avanserte (apomorfe) karaktertrekk, og er generelt veldig primitive. Dette har gjort det vanskelig å plassere dem systematisk. Før ble de regnet som en undergruppe av familien knokkelbiller (Trogidae), men det er neppe korrekt. På engelsk blir de gjerne kalt "enigmatic scarab beetles" (gåtefulle skarabider) fordi de er så vanskelige å plassere. De fleste av de rundt 50 kjente artene finnes i sandige områder, spesielt ørkener, der de lokalt kan være ganske tallrike. Ingenting er kjent med sikkerhet om biologien deres, men det har blitt foreslått at larvene kanskje lever i underjordiske maur- eller termitt-tuer. De voksne billene flyr om natten og kan fanges tallrikt i lysfeller. Familien finnes ikke i Nord-Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (2 – 5 mm), brunlige, avlange biller, kroppsformen hvelvet og jevnbred. Oversiden er tett punktert og matt. Hodet er bredt, antennene er 10-leddete med en tre-leddet kølle. Fasettøynene har en innskjæring i forkant. Brystskjoldet (pronotum) er bredere enn langt. Beina er kraftige, leggene (tibiae) med pigger på utsiden. Larvene er ukjente.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Browne, D., Scholtz, C.H. & Kukálova-Peck, J. 1995. Glaresidae. Glaresis. Enigmatic Scarab Beetles. Tree of Life (på engelsk) [1]
  • Oversikt over artene

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]