Scandal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scandal
Generell informasjon
SjangerDramaserie, thrillerserie, LHBT+
Prod.landUSA
Sesonger7
Episoder124
Lengde42 minutt, 43 minutter (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
92 oppføringer
Kerry Washington (rollefigur: Olivia Pope)
Henry Ian Cusick
Columbus Short
Darby Stanchfield (rollefigur: Abby Whelan)
Katie Lowes (rollefigur: Quinn Perkins)
Jeff Perry[1]
Joshua Malina[1]
Bellamy Young[1]
Tony Goldwyn[1]
Scott Foley[1]
Matt Letscher[1]
Liza Weil[1]
Leslie Grossman[1]
Megan Gallagher[1]
Jasika Nicole[1]
Kate Burton[1]
Angelo Tiffe[1]
Portia de Rossi[1]
Lisa Kudrow[1]
Sam McMurray[1]
Brenda Song[1]
Kelly McCreary[1]
José Zúñiga[1]
Debra Mooney[1]
Vanessa Zima[1]
Dylan Minnette[1]
Jeanette Brox[1]
Amy K. Harmon[1]
Aarti Mann[1]
Lauren Stamile[1]
Sarah Aldrich[1]
Mary McCormack[1]
Mimi Kennedy[1]
George Newbern[1]
Paul Adelstein[1]
Sonya Walger[1]
Brenda Strong[1]
Madeline Carroll[1]
Erin Chambers[1]
Mackenzie Astin[1]
Eric Mabius[1]
Samuel Page[1]
Sam Anderson[1]
John Barrowman[1]
Michael Cassidy[1]
Josh Randall[1]
Valerie Cruz[1]
Jillian Armenante[1]
Bruno Amato[1]
Dan Bucatinsky[1]
Mary Mouser[1]
Kristof Konrad[1]
Sal Landi[1]
Glenn Taranto[1]
Joe Morton[1]
Miriam Flynn[1]
John O'Leary[1]
Marla Gibbs[1]
Glenn Morshower[1]
Charles C. Stevenson Jr.[1]
Ann Cusack[1]
Marek Probosz[1]
Brendan Hines[1]
Troy Winbush[1]
JoBeth Williams[1]
Curtis Armstrong[1]
Ellen Woglom[1]
Leland Orser[1]
Graham Beckel[1]
Amanda Fuller[1]
Emily Harrison[1]
Mark Harelik[1]
Shannon Cochran[1]
Gregg Henry[1]
Jackson Hurst[1]
Wendy Davis[1]
Jimmy Kimmel[1]
Liz Torres[1]
Lorraine Toussaint[1]
John Diehl[1]
Elise Neal[1]
Ricardo Antonio Chavira[1]
Jessalyn Gilsig[1]
Tina Lifford[1]
David Warshofsky[1]
Melanie Hill[1]
James McDonald[1]
Tina Huang[1]
Nazanin Boniadi[1]
Guillermo Díaz
Cornelius Smith Jr.
Kerry Washington
Bak kamera
Skaper(e)Shonda Rhimes
ProdusentShonda Rhimes
RegiTom Verica
TittelmusikkChad Fischer
FotoOliver Bokelberg
Prod.selskapShondaLand
Sending
Periode5. apr. 201219. apr. 2018
TV-kanalAmerican Broadcasting Company
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Scandal er en amerikansk dramaserie i syv sesonger av skaperen av Grey's Anatomy, Shonda Rhimes. Serien har høstet flere priser, en av dem er Beste Drama av Vision Awards.[2] Serien hadde premiere 5. april 2012 og ble avsluttet i april 2018 etter syv sesonger.[3]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Den første sesongen introduserte Olivia Pope (spilt av Kerry Washington) og de forskjellige medlemmene av firmaet hennes. I tillegg introduserer den USAs president Fitzgerald Grant III (spilt av Tony Goldwyn) og hans stabssjef Cyrus Beene (spilt av Jeff Perry).

Sesongen fokuserer blant annet på forholdet mellom Olivia og presidenten (hennes tidligere arbeidsgiver) og mysteriet rundt Amanda Tanners (spilt av Liza Weil) engasjement i Det hvite hus.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Det gjennomføres et attentat mot til Fitz Grant III, som nesten dreper ham. Som et resultat tar Sally Langston (spilt av Kate Burton) over som USAs president, til Cyrus sin forferdelse. Etter å ha overlevd, bestemmer Fitz seg for å ta ut skilsmisse, noe Mellie (spilt av Bellamy Young) forsøker å unngå ved indusere sin egen fødsel fire uker for tidlig. Huck (spilt av Guillermo Díaz) blir arrestert for attentat-forsøket, etter å ha blitt anklaget av kjæresten sin Becky. Men Huck, Olivia og teamet hennes narrer Becky til å dukke opp på sykehuset, hvor hun blir arrestert. Fitz oppdager at Verna (spilt av Debra Mooney) stod bak attentatet, og han dreper henne. I begravelsen avslører han for Olivia at han ikke ønsker skilsmisse likevel.

Resten av serien fokuserer på å avsløre en dobbeltagent som lekker klassifisert informasjon fra Det hvite hus. Olivia og teamet etterforsker saken, etter å ha funnet ut at CIA-direktørens selvmord faktisk var et mord. Olivia blir kjent med kaptein Jake Ballard (spilt av Scott Foley) som arbeider sammen med lederen for B613, Rowan, som beordrer Jake å holde øye med Olivia. Mot slutten av sesongen kommer Mellie Fitz med et ultimatum: enten blir Fitz lojal mot henne, ellers kommer hun til å gå offentlig på nasjonal TV og avslører Fitzs affære med Olivia.

Fitz velger Olivia, noe som får Mellie til å avsløre forholdet deres. Fitz kunngjør at han planlegger å stikke til gjenvalg som president. Samtidig som Olivia og resten av teamet fortsetter å undersøke hvem muldvarpen kan være, som blir avslørt til å være Billy Chambers (Matt Letscher). Sesongen blir avsluttet med at Olivia blir lekket til pressen som Fitz sin elskerinne, og det avsløres at Rowan er Olivias far.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Etter at Olivias navn ble lekket til pressen som Fitz sin elskerinne, får Pope & Associates økonomiske problemer når alle deres klienter gir dem sparken. Firmaet må derfor skaffe seg nye kunder raskt, for å betale regningene. Rowan blir mer involvert i Olivias liv, noe som påvirker henne stadig mer. I mellomtiden oppdager Huck og Jake en militær aksjon kalt "Operasjon Remington" hvor Fitz aksepterte å skyte ned et sivilt fly over Island, og Olivias mor var en av flyets over 300 offer. Fast bestemt på å finne ut sannheten om Operasjon Remington, oppdager firmaet at en passasjer ble fjernet fra dette flyet av amerikanske agenter rett før flyets avgang. Quinn (spilt av Katie Lowes) begynner å tilbringe mye tid sammen med Charlie, før hun dreper en sikkerhetsvakt som var øyenvitne til at agenter fjernet en passasjer fra flyet rett før flyet ble skutt ned. I mellomtiden møter Fitz problemer når kongress-medlem Josephine «Josie» Marcus (spilt av Lisa Kudrow) er med på å vinne Det demokratiske partiets primærvalg mot senator Samuel Reston (spilt av Tom Amandes) og ønsker å bli den første kvinnelige presidenten i USA.

Cyrus gjør sitt beste for å ødelegge denne valg-kampen, men dette mislykkes. Etter at Olivia oppdager at Fitz skjøt ned flyet som drepte moren hennes, avslår hun tilbudet om å lede valgkampen. I stedet begynner hun som manager for Josephine Marcus. Men etter en hendelse med søsteren til Marcus, trekker Josephine seg fra valget. Samtidig kunngjør Sally at hun også kommer til valg som president. Som et resultat velger Fitz guvernøren i California, Andrew Nichols, som sin nye visepresident. Nichols utvikler et forhold til USAs førstedame Mellie. Kampanjen møter problemer når Sally, rammet av skyldfølelse over å ha myrdet Daniel, avslører nesten denne sannheten under en offentlig debatt. Presidentens eldste sønn Jerry (spilt av Dylan Minnette) og Karen Grant (spilt av Madeline Carroll) kommer til Det hvite hus for å delta i et intervju, men Olivia finner snart ut at de ikke er fornøyde med foreldrene deres.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Abby (spilt av Darby Stanchfield) arbeider nå som pressesekretær i Det hvite hus, men sliter med å få respekt fra Cyrus og Fitz - fordi de velger å fornedre henne ved å kalle henne kallenavn i stedet for å kalle henne Abby. Senere i sesongen opplever Abby at hun blir enda mer stresset av sin voldelige tidligere ektemann, som har blitt nominert til senator fra Virginia.

Abby verver derfor Leo Bergen (spilt av Paul Adelstein) for å hjelpe til med å ødelegge valg-kampanjen hans. Mellie sliter med at sønnen Jerry har dødd. Hun oppdager at Jerrys død ikke var naturlig, men at han egentlig. Mellie har også en affære med Nichols, som truer med å offentliggjøre deres affære.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Olivia og Fitz blir kjærester, og går offentlig ut med forholdet deres. Dette fører også til at Olivia tar på seg mange flere av de etablerte rollene som en førstedame vanligvis gjør i Det hvite hus. Samtidig fortsetter Olivia å administrere Olivia Pope & Associates, som Marcus Walker (spilt av Cornelius Smith Jr.) blir en del av. Men Olivia begynner etter hvert å mislike sin nye tilværelse, og derfor forlater hun Fitz. Hun tar i all hemmelighet en abort, og forsøker å vende tilbake til sitt tidligere liv. Mellie stiller til valg for, og blir valgt, som senator, og er hennes neste skritt er å bli valgt som USAs neste president.

Men guvernør Francisco Vargas (spilt av Ricardo Chavira) fra Pennsylvania stiller som mot-kandidat. David og Elizabeth ønsker at Susan også skal stille til valg, og David begynner å bli forelsket i henne - samtidig som han også inngår et seksuelt forhold med Liz. Jake gifter seg med Vanessa Moss (spilt av Joelle Carter) som også dreper faren hennes. Olivia myrder deretter tidligere visepresident Nichols brutalt, når han truer med å avsløre et stort antall hemmeligheter. Fitz får vite om hennes hemmelige abort, og sesongen avsluttes med at Mellie og Frankie blir nominert, henholdsvis som republikanernes og demokratenes neste president. Jake og Cyrus blir valgt som deres respektive visepresident-kandidater.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

3. mars 2016 fornyet TV-kanalen ABC serien for en sjette sesong, som hadde premiere i USA den 26. januar 2017. Historien fortsetter rundt firmaet Olivia Pope & Associates, og dens ansatte. Samt en rekke ansatte ved Det hvite hus i Washington D.C..

Frankie Vargas ønsker også å stille til valg som president, men han blir myrdet. Det avsløres at hans kone, Luna, sto bak drapet fordi hun ønsket makt. Slutten av sesing seks avsluttes med at Mellie ble innsatt av USAs første kvinnelige president.

Sesong 7[rediger | rediger kilde]

Den siste sesongen følger det første året av Mellies presidentskap, og hvordan hun tilpasser seg denne rollen etter alt hun har vært gjennom tidligere. Cyrus ble innsatt som visepresident, etter at Olivia og Jake tvang Luna Vargas til å begå selvmord mot slutten av forrige sesong, Samtidig forsøker Fitz å tilpasse seg livet etter sitt eget presidentskap. Etter at Olivia har flyttet til Det hvite hus blir Olivia Pope & Associates omdøpt til Quinn Perkins & Associates (QPA) og de forsøker å gjenoppbygge firmaets rykte. Men etter hvert blir alle imidlertid fanget opp i en siste skandale som Cyrus Beene har satt i gang. Dette truer med å avsløre for offentligheten alle de forskjellige forbrytelsene deres fra de siste syv sesongene. Dette gjør at flere av dem risikerer fengsel, eller enda verre.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Kerry Washington som Olivia Pope
  • Darby Stanchfield som Abby Whelan
  • Katie Lowes som Quinn Perkins
  • Guillermo Diaz som Huck
  • Jeff Perry som Cyrus Beene
  • Joshua Malina som David Rosen
  • Bellamy Young som Mellie Grant
  • Tony Goldwyn som Fitzgerald Grant
  • Scott Foley som Jake Ballard
  • Joe Morton som Rowan Pope
  • George Newbern som Charlie
  • Cornelius Smith Jr. som Marcus Walker
  • Portia de Rossi som Elizabeth North
  • Columbus Short som Harrison Wright
  • Kate Burton som Sally Langston
  • Erica Shaffer som Julia, en reporter
  • Brian Letscher som Tom Larsen
  • Dan Bucatinsky som James Novak
  • Jay Jackson som Mike Waters
  • Kimrie Lewis som Ashley, en reporter
  • Reece Rios som Peter, en reporter
  • Gregg Henry som Hollis Doy
  • Khandi Alexander som Maya Lewis
  • Molly Baker som Rachel Moss
  • Artemis Pebdani som Susan Ross
  • Paul Adelstein som Leo Bergen
  • Eben Ham som Tanner Shaw
  • Laila Ayad som Charlotte Reid
  • Vanya Asher som Ethan
  • Matthew Del Negro som Michael
  • Norm Lewis som Edison Davis
  • Jon Tenney som Andrew Nichols
  • Sharmila Devar som Lauren Wellman
  • Ricardo Chavira som Francisco Vargas
  • Amrapali Ambegaokar som Jessica, en reporter
  • Debra Mooney som Verna Thornton
  • Mackenzie Astin som Noah Baker
  • Asante Jones som Martin, en reporter
  • Whitney Hice som Hannah
  • Zoe Perry som Samantha Ruland
  • Tessie Santiago som Luna Vargas
  • Henry Ian Cusick som Stephen Finch
  • Matt Letscher som Billy Chambers
  • Joe Holt som forsvarsminisster
  • Susan Pourfar som Becky Flynn.
  • Stoney Westmoreland som Hal Rimbeau.
  • Samantha Sloyan som Jeannine Locke
  • Kristin Carey som Brooke Foster
  • Chelsea Yakura-Kurtz som Jennifer Fields

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ČSFD[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «NAMIC Vision Awards (2014)». Besøkt 7. april 2017. 
  3. ^ CNN, Sandra Gonzalez. «'Scandal' to end after Season 7». CNN. Besøkt 19. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]