Saul Steinberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Veggdekorasjon med bladtegneren Saul Steinbergs karakteristiske pennestrek. Utsmykning fra det amerikanske frakteskipet SS Exochorda som ble vraket i 1979.

Saul Steinberg (født 15. juni 1914 i Romania, død 21. mai 1999) var en rumensk-amerikansk vitsetegner og illustratør. Han er særlig kjent for sine underfundige vitsetegninger i sirlig pennestrek i det amerikanske storbytidsskiftet The New Yorker.

Saul Steinberg ble født i Râmnicu Sărat i Romania. Han studerte filosofi i București og siden arkitektur i Milano i Italia. Saul Steinberg flyktet til USA i 1942 for å slippe unna jødeforfølgelsene under andre verdenskrig.

Steinberg tegnet i alt 85 omslagsillustrasjoner og 642 vitsetegninger for kultur- og trendmagasinet The New Yorker. Hans mest berømte forsidemotiv er kjent som A New Yorker's View of the World. Det ble trykt 1976 og viser et svært stilisert verdenskart sett fra det selvopptatte New York med hovedgatene nært i bildet og omverdenen, deriblant tre fjerne landmasser merket Kina, Japan og Russland, i den ubetydelige horisonten.

Steinbergs lett intellektuelle og lekne stil, ofte med surrealistiske, visuelle poenger, virket svært moderne da den kom og inspirerte en rekke andre illustratører og avistegnere, også flere i Norge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]