Sarda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sarda
Sarda chiliensis
Sarda chiliensis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sarda
Cuvier, 1829
Norsk(e) navn:
Hører til: makrellfamilien,
makrellfisker,
piggfinnefisker
Antall arter: 4
Habitat: epipelagisk i kystfarvann
Utbredelse: kosmopolitisk i varme hav
Arter:

Sarda er en slekt i makrellfamilien.

Kroppen er langstrakt og litt flattrykt fra sidene. Den lange, trekantede fremre ryggfinnen er nesten sammenvokst med den bakre ryggfinnen. Hodet og forkroppen har et panser, mens resten av kroppen er dekket av svært små skjell. Ryggsiden har svarte striper. De har ikke svømmeblære.

Alle artene er stimfisker som lever pelagisk i de øvre vannlagene i kystfarvann. De jakter på mange fiskeslag og tar også blekkspruter og reker. Kannibalisme er vanlig.

De fire artene har en utbredelse som nesten ikke overlapper: S. australis finnes ved sørøstre Australia, Norfolkøya og New Zealand; S. chiliensis langs både den nordlige og den sørlige subtropiske delen av den amerikanske stillehavskysten; S. orientalis i det indopasifiske området og langs den tropiske delen av den amerikanske stillehavskysten; og stripet pelamide i Atlanterhavet.

Det blir fisket etter Sarda, men dette fisket utgjør kun én prosent av det totale fisket etter arter i makrellfamilien. Størst betydning har fisket i Middelhavet og Peru.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Sarda – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Sarda – detaljert artsinformasjon