Sant Antoni de Portmany

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sant Antoni de Portmany
Sant-Antoni-Bahia.JPG

Våpen

TidssoneUTC+01:00
Areal127 km²
Befolkning26 306 (2019)
Bef.tetthet207,13 innb./kvadratkilometer
Høyde over havet31±1 meter
NettsideNettside
Beliggenhet

Sant Antoni de Portmany
38°58′51″N 1°18′02″Ø

Sant Antoni de Portmany (på katalansk også bare Sant Antoni, eller på spansk San Antonio Abad) er den nest største byen og kommunen på Ibiza, en øy som i lang tid har blitt sett på som clubbernes hovedstad. Den ligger ved den store bukta Cala de Sant Antoni på øyas vestkyst.

Sant Antoni var en liten fiskelandsby i to tusen år inntil den på slutten av 1950-tallet begynte å vokse da mange hoteller og turistsamfunn ble bygget som en del av det massive turistinitiativet som fant sted i Spania i denne perioden.

1980-tallet hadde Sant Antoni fått rykte på seg som det foretrukne reisemål for britiske hooligans, noe som medførte en nedgang i turismen i området. På midten av 1990-tallet gjenvant stedet imidlertid på ny sin popularitet da Ibiza gjenvant sitt ry – særlig i Storbritannia – for å ha de beste nattklubbene og DJene i verden.

Unge britiske clubbere utgjør det overveldende flertall av besøkende til dette området, i stor grad tiltrukket via slike programmer som Ibiza Uncovered-serien som ble vist på Sky TV samt den sløye Ibiza-livsstilen. Ibiza er hjem for noen av verdens største nattklubber, inkludert Pacha, Privilege, Space, Amnesia og Eden og Es Paradis – de to sistnevnte beliggende i Sant Antoni.

Egget[rediger | rediger kilde]

Egget i havna i Sant Antoni

Egget er det beste kjente landemerke i San Antonio der det står midt i hovedrundkjøringen ved innkjøringen til byen.

Egget er en statue som ble reist tidlige på 1990-tallet til minne om den lokale tradisjon som hevder at dette var Christofer Columbus' fødested (det er også en liknende hevd som sier at Hannibal ble født i dette området). Statuen er formet som et egg, og i sentrum av den befinner det seg en modell av hans skip «Santa Maria».

Valget av et egg kommer av fortellingen om Columbus som da han søkte sponsing av sin vestlige rute til India og ble fortalt at det var en umulighet, angivelige spurte om det var umulig å få et egg til å stå oppreist, og da han ble fortalt at det var det, knuste han bunnen på egget slik at det kunne stå oppreist, og slik fikk han sin sponsor. Se Columbi egg.

Passeig de ses Fonts[rediger | rediger kilde]

En del av Sant Antonis strandpromenade, Passeig de ses Fonts er et område som ble utviklet tidlig på 1990-tallet for å forbedre byens utseende. Det er mange planter, inkludert palmetrær og gummiplanter, og dessuten gedigne fontener som er opplyst om natten. På den andre siden av plassen er et mylder av restauranter og kaféer med utsikt over Sant Antoni-bukta. Dette er også det beste stedet dersom en skal beskue det enorme fyrverkeriet ved festen til ære for Sankt Bartolomeus den 24. august.

West End[rediger | rediger kilde]

West End er sentrum for Sant Antonis natteliv. Området dekker et par gater i bredde; hovedgaten C/Santa Agnes med en myriade av barer og små klubber, alt fra dance- og housemusikken Ibiza er så kjent for og til rock- og indie-musikk. Langs kysten i vest er den berømte «Sunset Strip» der en rekke barer inkludert Café del Mar og Café Mambo befinner seg. Den vestvendte stripa langs kysten gjør det mulig for besøkende å nyte Ibizas legendariske solnedganger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]