Columbi egg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Løsningen.

Columbi egg er et uttrykk som brukes om en rimelig enkel løsning på et innviklet problem.

Uttrykket stammer etter sigende fra 1420. I Firenze ble det diskutert om det var mulig å plassere en kuppel på toppen av domkirken. Filippo Brunelleschi foreslo at den som kunne få et egg til å stå oppreist ville få oppgaven. Da de andre arkitektene ga opp, skal Brunelleschi ha knust det litt i den ene enden slik at det sto. Da de andre arkitektene så dette sa de at det var noe de også kunne klart. Brunelleschi skal da ha svart «Ja, men dere gjorde det ikke!», og tilføyde at de også hadde kunnet oppføre kuppelen, hvis de hadde sett tegningen hans.

Uttrykket har også utviklet seg til å ha en tilknytning med Christofer Columbus. I et selskap der Christofer Columbus deltok, var det flere som ikke trodde at han hadde oppdaget Amerika. Han oppfordret da de tilstedeværende til å få et egg til å stå på høykant. Da ingen av de tilstedeværende klarte dette, banket han det litt flatt i den ene enden, og fikk derved egget til å stå. Symbolikken var at selv om ideen var enkel, var det likevel et spørsmål om å komme på den.

Anekdoten er beslektet med historien om den gordiske knute.

I uttrykket Columbi egg er Columbi genitivsform av Columbus, jf. uttrykket Pauli ord etter apostelen Paulus og Jesu Kristi disipler etter Jesus Kristus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]