Samuel Bagge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Samuel Bagge
Født5. april 1774[1]
Göteborg
Død30. juli 1814[1][2] (40 år)
Far Peter Bagge
Beskjeftigelse Ingeniør, arkitekt
Nasjonalitet Sverige

Major Samuel Bagge (født 5. april 1774 i Göteborg, død 30. juni 1814) var en svensk ingeniør (teknikus) som blant annet er kjent for sin sinnrike konstruksjon av Kjerraten i Åsa i årene 18041809. Han var en periode teknisk sjef for Göta kanal og satt også i en periode i styret for Trollhätte kanal. Han ble adlet 25. januar 1814. Bagge druknet i Vättern senere samme året.

Bagges far, Peter Bagge, sto bak anlegg av Trollhätte kanal mellom Kategatt og Väneren. I 1800 planla for Peder Anker en fullt utbygde kanal mellom Øyeren og Bjørvika, omtrent langs Hovedbanens seneretrase. Forslaget ble forkastet og Bagge utarbeidet et nytt forslag med kanal fra Øyeren via Nittedal, Nordmarka og Maridalsvannet til Bjørvika.[3]

«Samuel Bagge»[rediger | rediger kilde]

«Samuel Bagge» er en årlig festival på Ringerike som går av stabelen i august hvert år. En tømmerstokk, til ære for ingeniøren Samuel Bagge og tømmerfløtingen som en gang foregikk i distriktet, møtes av en fritidsbåtarmada i Tyrifjorden som sleper stokken med inn til Åsatangen i Åsa, der arrangementet holdes. Lokale salgsboder, bål og leker og grillig for barn og voksne er stikkord for festivalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)