Salomon Smolianoff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Salomon Smolianoff
FødtMars 1899
Krementsjuk, Russland[1]
Død1960-tallet
Argentina
BeskjeftigelseFalskmyntnere
UtdannelseKunstskole
NasjonalitetRussisk jøde (etnisk), tysk (statsborgerskap)[1]
GravlagtBrasil

Salomon Smolianoff (født mars 1899, død 1976) var en tysk/russisk falskmyntner og holocaustoverlevende som var en av hovedpersonenen i Operasjon Bernhard. I filmen Falskmyntnerne i Sachsenhausen er han fremstilt under navnet «Salomon 'Sally' Sorowitsch»

Liv[rediger | rediger kilde]

Salomon Smolianoff ble født av jødiske foreldre i russiske Krementsjuk i dagens Ukraina.[2] Han studerte maling i Russland, men måtte forlate landet i 1922, da foreldrene hans var på tapende side i oktoberrevolusjonen. Han dro gjennom Europa, ble gift i Italia,[3] og forsøkte å starte et nytt liv i Tyskland. Der traff han en falskmyntner, og slo også selv inn på denne banen.[4] Da andre verdenskrig brøt ut var han etterlyst av politiet i flere europeiske land.[5], og hadde dommer for falskmyntneri fra Nederland, Sverige og Tyskland.[3] I 1939 ble han arrestert av Bernhard Krüger, den fremtidige SS Sturmbannführer og leder for Operasjon Bernhard. Han ble sendt til konsentrasjonsleiren Mauthausen, hvor han gjorde seg nyttig for vaktene ved å male portretter. Han ble i 1944 plukket ut til å være med i Operasjon Bernhard og overført til Sachsenhausen, og etterhvert til en leir ved Ebensee[6] hvor han ble satt fri av amerikanske styrker 6. mai 1945.[7] Etter dette mistet sporene etter Smolianoff i Europa, og han ble igjen etterlyst av politiet for falskmyntneri. Det blir og antatt at han forfalsket emigrasjonspapirer for jøder som ville flytte til Israel. Salomon Smolianoff imigrerte til Uruguay, hvor han forfalsket russiske ikoner. Politiet i Uruguay kom på sporet av ham, og han flyttet derfor til Brasil, hvor han gikk inn i leketøysindustrien. Han døde i Argentina på 1960-tallet. Sine siste år skal han ha levd av «gjenoppdagede» gamle malerier

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Lawrence Malkin, http://www.lawrencemalkin.com/kruegers-men-the-secret-documents-7-1-1.html
  2. ^ Lawrence Malkin, Krueger's Men, Little, Brown & Company,Pub, oktober 2006
  3. ^ a b Etterlystplakat fra Interpol
  4. ^ Karl Markovics, i en artikkel i The Sydney Morning Herald, 9. mai 2008
  5. ^ Svaroy Yaron, Lawrence Malkin, Hitler's Jewish Forgers, Orion Publishing Group, Limited, ISBN 0304364576 , 2006
  6. ^ Adolf Burger (1989) Akcia Bernhard: Obchod s miliónmi. Bratislava.
  7. ^ Max Garcia, «Befreiung des KZ-Nebenlagers Ebensee: Neue historische Details.» Zeitschrift des Zeitgeschichtemuseums Ebensee, 1998.