Saint-Valery-sur-Somme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Saint-Valery-sur-Somme
Saint-Valery-sur-Somme
Rue Gaultier

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionHauts-de-France
DepartementSomme
StatusKommune
Oppkalt etterSomme
Areal10,5 kvadratkilometer
Befolkning2 510 (2017)
Bef.tetthet239,05 innb./kvadratkilometer
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

43
1
Høyde over havet40 meter
ArrondissementAbbeville
Ordfører
(maire)
Stéphane Haussoulier (2001–2008)

Saint-Valery-sur-Somme
50°11′18″N 1°37′46″Ø

Saint-Valery-sur-Somme er en kommune i departementet Somme i regionen Hauts-de-France nord i Frankrike. Landsbyen er et populær turistmål på grunn av sin middelalderpreg og festningsvoller, gotiske kirke og strandpromenade.

Kirken i Saint-Valery-sur-Somme.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kommunen ligger kysten av Picardie tilstøtende til Baie de la Somme og ved utløpet av elven Somme. Den er 30 km nordvest for Abbeville og vest for slagmarkene fra slaget ved Somme i 1916. Størstedelen av kommunen ligger langs sjøen og elven ved Quai du Romerel, Quai Courbet, Quai Jeanne d'Arc, Quai Blavet og Quai Perree. Den eldste delen ligger ved den nordlige kysten, nordvest for hovedbosetningen. I sør er hovedvegen, CD940 mellom Abbeville og Cayeux-sur-Mer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kommunens historie går tilbake tiden før romerne invaderte da det var en liten bosetning av gallere. Den romerske invasjonen oppmuntret en liten grend til å vokse til en liten landsby og etter at romerne forlot Gallia kom landsbyen inn under frankernes innflytelse.

I 611 kom en kristen munk kjent som Valery dit og installerte seg som eremitt på neset på stedet for Leuconaus. Hans fromhet og ryktene om mirakler trakk til seg disipler og disse dannet et primitivt kloster. Helgenen ble gravlagt her i år 622 og ble kjent som sankt Blimont. Kong Klotar II av Neustria ga grunnlaget for oppbyggingen av det nye klosteret i 627. Relikviene til helgenen trakk til seg mange pilegrimer til klosteret som ble kjent som Saint-Valery. I løpet av 700- og 800-tallet ble klosteret og landsbyen plyndret og ødelagt gjentatte ganger av norrøne herjingsmenn, vikinger.

Landsbyen vokste på 900- og 1000-tallet og ble historisk betydningsfullt for stedet hvor Vilhelm Erobreren samlet sin flåte og hær før de seilte over til England i 1066. I løpet av de mange krigene mellom franskmennene og engelskmennene var landsbyen okkupert av England, Frankrike og Burgund. De engelske ødela klosteret for å styrke festningen St Valery som lå rett ved. I 1431 ble Jeanne d’Arc holdt fange av engelskmennene i det lokale fengselet hvor hun deretter ble overført til Rouen og der brent på bålet. Den cellen hvor hun ble oppbevart kan fortsatt bli funnet i de gamle landsbymurene.

Kommunen fikk endelig fred og framgang på 1400-, 1500-, og 1600-tallet. Klosteret ble gjenoppbygget i den form som kan sees i dag. Aktivitet i havnen blomstret, takket være eksport av vin og den voksende fiskeindustrien med sild. Stedet lå nær nok til Paris for å være en av de tidligste leverandørene av chasse marée, en form seilfartøy. Kommunen gjenspeiler Frankrikes historie og ble stedet for religiøse konflikter mellom protestanter og katolikker og senere en kilde av konflikter under den franske revolusjon.

Kommunen var populær i løpet av 1800-tallet for kunstnere og forfattere, og Victor Hugo, Jules Verne, Alfred Sisley og Edgar Degas hadde alle en villa her på et eller annet tidspunkt.

Interessante steder[rediger | rediger kilde]

  • Klosterkirken
  • Dokksluse som kontrollerer strømmen i elven Somme
  • Steintårnet hvor Jeanne d'Arc ble oppbevart, i henhold til den lokale tradisjonen
  • Huset hvor Anatole France bodde
  • Den gamle jernbane og jernbanestasjon

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]