Albert (Somme)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Albert
Basilique Notre-Dame de Brebières, Albert, Somme-3492.jpg
Kirken i Albert med jomfru Maria-statuen

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionHauts-de-France
DepartementSomme
StatusKommune
Oppkalt etterCharles d'Albert
Postnummer80300
Areal13,8 km²
Befolkning9 810 (2018)
Bef.tetthet710,87 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

121
42
Høyde over havet67 meter
ArrondissementPéronne
Ordfører
(maire)
Stéphane Demilly (2008–2014)

Albert
50°00′07″N 2°39′08″Ø

Albert er en kommune i departementet Somme i regionen Hauts-de-France nord i Frankrike. Byen ligger halvveis mellom Amiens og Bapaume. Byen er i dag best kjent som et av åstedene for slaget ved Somme under første verdenskrig.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Albert (under navnet Encre) ble grunnlagt som romersk utpost omkring 54 f.kr.

Under første verdenskrig ble statuen av jomfru Maria på toppen av kirken Basilica of Notre-Dame de Brebières truffet av en granat 15. januar 1915 hang i horisontal stilling på kanten av å falle for resten av krigen. Dette ble et kjent syn for de mange britiske og samvelde-soldatene som passerte gjennom byen på vei til fronten som lå ca 5 km nordøst for Albert.

Den tyske hæren inntok byen under våroffensiven i mars 1918 og for å forhindre at tyskerne brukte kirketårnet som artilleriobservasjonspost ble den skutt på av britisk artilleri. Statuen falt ned i april 1918 og ble aldri funnet. I august 1918 trakk tyskerne seg tilbake, og britene gjeninntok byen.

Albert ble fullstendig gjenoppbygget etter krigen. Dette inkluderte en revidert gateplan med bredere gater og nye gateløp. Kirken ble rekonstruert etter originaltegningene fra den opprinnelige byggingen i 1885-95. Den nåværende statuen er en etterlikning av den opprinnelige statuen og statuens skaper Albert Roze lagde også et krigsminnesmerke i Albert.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]