Sagefossen kraftverk (Flekkefjord)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sagefossen kraftverk (Flekkefjord)
LandNorge
StedKvinesdal
Prod.start1901[1]
EierHafslund Eco Vannkraft[2]
OperatørHafslund Eco Vannkraft[2]
Tekniske data
Fallhøyde104 meter[1]
Effekt3 megawatt[1]
Årsproduksjon5,8 gigawattime[1]

Sagefossen kraftverk
58°15′15″N 6°47′33″Ø

Sagefossen kraftverk tidligere Sagefossen kraftstasjon er et vannkraftverk i Kvinesdal kommune i Agder. Sagefossen er ett av de første elektrisitetsverk som ble igangsatt i Norge. Det ligger ved Fedafjorden og får vann fra nedbørsområdet Fosselandsheia. Kraften derfra sørget for at Flekkefjord fikk virksomt gatelys som by nr. 2 i Norge.

Kraftverket utnytter et fall på 104 meter fra Sagevann til sjøen. Nedslagsfeltet er på 16,3 km² og normalårlig tilsig er på 25 millioner m³.

Samlet magasinvolum er 6 104 millioner m³ fordelt på 6 regulerte magasiner. I tillegg er det noen mindre uregulerte vann.

Installert effekt er 3 MW med en francisturbin og midlere årsproduksjon er på 5,7 GWh.

Produksjonen startet 9. januar 1901 med et aggregat på 140 kW. Kraftstasjonen var forberedt for 3 maskiner og aggregat 2 kom i drift i 1912 og aggregat 3 i 1930. Samlet installert ytelse var da 1275 kVA. Kraften ble ført frem til Flekkefjord via en 5000 volt vekselstrøm kraftlinje. Kraftstasjonen ble modifisert i 1988 da et nytt stort aggregat ble installert til erstatning for de tre gamle. Vannet ledes i en 436 meter lang glassfiber rørgate på fundamenter i dagen fra inntaket til kraftstasjonen.

Opprinnelig var det borgere av Flekkefjord som fikk satt kraftverket i drift, gjennom Flekkefjord Elektrisitetsverk som også sto for linjenett og fordeling. Da dette ble for lite, bygde man ut Høylandsfoss kraftverk (1948) som lå i daværende Feda kommune (nå Kvinesdal). Linjene ble etter hvert samkjørt med Vest-Agders øvrige kraftselskaper som ble slått sammen til Agder Energi.

Kraftverket eies av E-Co Energi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]