Skogsfjorden (Mandal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skogsfjorden
Skogsfjorden (Mandal). Bankebroa.jpg
Skogsfjorden ved Bankebroa. Fra stranda Lillebanken ved Furulunden
LandNorge Norge
FylkeAgder
KommuneLindesnes
Beliggenhet

Skogsfjorden er en liten fjord i Lindesnes kommune i Agder, på vestsiden av selve byen Mandal. Fjorden deler bysiden med strøkene Sånum (lengst sør) og Skjebstad (i nord).[1]

Den har innløp like vest for Sjøsanden innerst i Mannefjorden. Innløpet smalner raskt inn og er bare 30 meter på det smaleste. Her går Bankebroa over fjorden mellom Mandal og Sånum. Området innenfor denne brua heter Sponga. Innenfor Sponga deler fjorden seg i tre. To deler går på hver sin side av Rennes; Runekilen på sørsiden og Skjebstadkilen på nordsiden. Den tredje delen fortsetter nordover og gjennom mot byen. Her ligger det katolske feriestedet Stella Maris, som tilhører St Ansgar menighet, og innenfor dette starter det 15 meter brede Smalsundet, som også krysses av ei veibru ved det tidligere Båtservice Verft.

Innenfor Smalsundet ligger selve Skogsfjorden, som strekker seg 2,5 kilometer fra Halse i Mandal by i øst til fjordbotnen i vest. E39 går langs hele nordsiden av fjorden mellom Mandal og Vestre Skogsfjord. Frøysland ligger også på nordsiden av fjorden, og Sjøllingstad ullvarefabrikk ble anlagt ved en liten elv som renner ut i fjorden lengst inne..

Inkludert Sponga er fjorden totalt litt over fire kilometer lang.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skogsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]