Kvinen kraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvinen kraftverk
Kvinen kraftverk.JPG
LandNorge
StedSirdal
VassdragKvinavassdraget
MagasinØyarvatnet
Prod.start1981[1][2]
EierSira-Kvina Kraftselskap[1]
OperatørSira-Kvina Kraftselskap[1]
Tekniske data
Slukeevne77,0 kubikkmeter per sekund[2]
Fallhøyde116 meter[2]
Effekt80 megawatt[1][2]
Årsproduksjon215 gigawattime[2]

Kvinen kraftverk
58°55′41″N 7°05′02″Ø

Kvinen kraftverk er et vannkraftverk ved Hegrefosslega i Sirdal kommune i Agder som driftes av Sira-Kvina kraftselskap. Deler av nedbørfeltet ligger i Valle kommune. Kraftverket startet produksjonen i 1981.

Opprinnelig var det planlagt to kraftverk på den 11 kilometer lange strekningen mellom Øyarvatn og Kvifjorden/Nesjen. Senere viste det seg at det ble rimeligere og mer miljøvennlig å bygge lange tunneler. Kraftverket ble plassert ved Hønevatn omtrent midtveis mellom de to magasinene. Det betyr at både tilløpstunnelen fra Øyarvatn og avløpstunnelen ned til Kvifjorden er mer enn fem kilometer. Roskreppfjorden øverst i Kvina er det nest største magasinet i Sira-Kvina utbyggingen.

Produksjonen i Kvinen kraftverk er tett knyttet opp til det som skjer i Roskrepp kraftverk lenger oppe i vassdraget. I praksis betyr det at Kvinen kraftverk, på samme måte som Roskrepp kraftverk, har størstedelen av produksjonen om vinteren.

Installert effekt er på 80 MW fra en francisturbin, og midlere årsproduksjon er ca. 218 GWh.

Samtidig med at kraftverket ble bygget, ble også 300 kV-linjen videreført fra Solhom kraftverk. Dette arbeidet var ferdig i 1981. Da var ringforbindelsen med 300 kV-linjen fra Lysebotn via Duge, Roskrepp, Kvinen og Solhom med endestasjon i Tonstad på plass.

Øyarvatn er oppdemmet og reguleres mellom 820 og 837 moh. Det samles også inn vann fra et bekkeinntak (Støyrlotjønn).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d https://www.nve.no/energiforsyning/vannkraft/vannkraftdatabase/vannkraftverk/?id=223; NVEs vannkraftdatabase; besøksdato: 3. november 2020; utgiver: Norges vassdrags- og energidirektorat.
  2. ^ a b c d e f «Kvinen kraftverk». Sira-Kvina Kraftselskap. Besøkt 3. november 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]