Fedafjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fedafjorden
Fedafjorden 2010-07-04.jpg
Fedafjorden sett fra øst ved Orresteinen i Feda
LandNorge Norge
FylkeAgder
KommunerFlekkefjord, Farsund, Kvinesdal
TypeFjord
Lengde 15 km
TilløpKvina, Fedaelva
Arm avListafjorden
ArmStolsfjorden
Posisjon
Map
Fedafjorden
58°12′22″N 6°41′26″Ø
Fedafjorden bru

Fedafjorden er en fjord i Flekkefjord, Farsund og Kvinesdal kommuner i Agder.[1] Den er en fortsettelse av Listafjorden og har innløp ved «Stolen», nordøst for Andabeløya. Fjorden strekker seg 15 kilometer inn til Øye, der elva Kvina munner ut. Fjordløpet er ganske rett – en kan se hele fjordstrekningen til Varnes fyr fra Utsikten over og øst for Liknes

Like etter innløpet stikker Stolsfjorden nordvestover på øst- og nordsida av Andabeløya. Den fortsetter som Lafjorden mot nordvest inn til Flekkefjord og videre herfra som Grisefjorden. Stolsfjorden har navn etter en karakteristisk fjellformasjon som utgjør delet mellom fjordene og ligger mot nord.

De ytterste delene av fjorden danner grensa mellom Farsund og Flekkefjord, mens grensene til både Farsund, Flekkefjord og Kvinesdal møter hverandre der Fedafjorden fortsetter østover etter innløpet til Stolsfjorden. Grensa mellom Farsund og Kvinesdal følger midten av fjorden vel en kilometer innover før resten av fjorden blir liggende i Kvinesdal kommune.

Fjorden er typisk V-formet, med relativt bratte lier og nesten alle gårdene liggende oppe i smådaler mellom knausene. Alle har sti eller veiforbindelse til sjøbruk ved fjorden. Sagefossen kraftverk ligger ved fjorden på vestsiden ca. to kilometer inn fra Stolen.

Et godt stykke inn i fjorden ligger tettstedet Feda, som fjorden er oppkalt etter, på vestsida. Herfra gikk europavei 39 inn til botn av fjorden ved Øye, nå del av fylkesvei 465. Her ligger havneområdet Leirvika. På andre sida av fjorden går fylkesvei 465 mellom Opofte og Farsund, og fylkesvei 551 mellom Opofte og Liknes. I august 2006 åpnet den 566 meter lange Fedafjorden bru, som går over fjorden og danner en del av E39 mellom Flekkefjord og Lyngdal. Der broen krysser, ligger skipsverftet Kvina Verft som nå er utleid til Green Yard AS, mens Lervika innerst var mottak og lagring av tømmerflåter som ble saget opp og brukt til papirmasseproduksjon[2]. Pr 2015 ligger der et smelteverk for Eramet i enden av Øyesletta.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fedafjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Kvinlaug, Stanley. Trælandsfos 100 år: 1898 - 1998.