SS «Henry Bacon»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
SS «Henry Bacon»
Liberty ship transport SS Carlos Carrillo off San Francisco, California, circa 1945-46.jpg
Et skip av samme type som SS «Henry Bacon», foto fra US Navy, history.navy.mil
Generell info
SkipstypeStykkgodsskip, såkalt Libertyskip
Bygget1942 ved USA
FlaggstatUSA
RederiSouth Atlantic SS Lines Inc.
Kjølstrekking29. september 1942
Sjøsatt11. november 1942
Døpt24. november 1942
Tekniske data[a]
Lengde134,6 m (441 fot)
Bredde17 m (57 fot)
Dypgående8,2 m (27 fot)
Toppfart11 knop
HovedmaskinTrippel ekspansjon dampmaskin
Ytelse1 900 kW
Deplasement14 245
Mannskap8 offiserer
30 mannskap
1 USNAG offiser
24 USNAG mannskap

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

SS «Henry Bacon» var et amerikanskregistrert Libertyskip og det siste allierte skip som ble senket av det tyske Luftwaffe under andre verdenskrig. Ved forliset i Barentshavet 23. februar 1945 døde 22 besetningsmedlemmer og syv medlemmer av United States Navy Armed Guard. Ombord på skipet var også norske flyktninger fra Sørøya i Finnmark, for sin innsats for disse fikk skipets fører, Alfred Carini det norske Krigskorset post mortem.

SS «Henry Bacon» ble bygget, sjøsatt og overlevert fra et amerikansk skipsverft i løpet av et par måneder høsten 1942, en vanlig byggetid for de serieproduserte «Libertyskipene». Skipet gikk så i konvoifart mellom østkysten av USA og Murmansk og i januar 1945 var det i Murmansk hvor SS «Henry Bacon» fikk i oppdrag å føre 19 norske sivile, som var evakuert fra Finnmark til Murmansk av amerikanske destroyere, til Storbritannia. Skipet hadde et sivilt mannskap supplert med offiserer og besetning tilhørende den amerikanske marinen. Under overfarten til Skottland kom SS «Henry Bacon» ut for dårlig vær og fikk problemer med roret. Skipet kom bort fra konvoien.

Det ble angrepet av 23 tyske Junkers Ju 88, men klarte å skyte ned fem tyske fly før skipet ble torpedert. Angrepet hadde ødelagt alle unntatt en livbåt. Skipsfører Alfred Carini beordret de norske sivile i denne. Noen av skipets sivile mannskap fikk resterende plasser i livbåten.

Telegrafist Earnal «Spud» Campbell ble beordret i livbåten for å forsøke å oppnå radiokontakt med konvoiens skip, noe som lykkes, slik at alle i livbåten ble reddet. Skipsfører Carini, 21 andre sjømenn og sju medlemmer av den amerikanske marinen som ble værende igjen på SS «Henry Bacon», omkom. Britiske destroyere klarte å redde 25 av mannskapet som måtte hoppe i sjøen. Carini ble sist observert på skipets bro.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Donald Foxvog, Dr. Robert Alotta, The Last Voyage of the SS Henry Bacon, Continuum (2002), ISBN 978-1557788016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]