Søren Jensen Bølle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Søren Jensen Bølle
Født1714[1]Rediger på Wikidata
Dødca. 1780[2]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePrest Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark

Søren Jensen Bølle (født 1714 i Østerbølle/Jylland, død ca. 1780 i Altona/Holstein) var stifteren av zionittene. Zionittene var et pietistisk religionssamfunn, som praktiserte troende dåp (voksendåp) og avviste kirkelige vielser og begravelser.

Bølle var sønn av skredderen Jens Christensen og Karen Simonsdatter. Som ung teologistuderent møtte han i København den radikale pietismen og Brødremenigheten. I 1737 reiste han til Krefeld hvor han møtte pietistisk-døperisk tunkere.[3]. Etter møtet med pietismen bestemte han seg for å seile til Norge for å bli fribonde. Han slo seg ned i Drammen.

I 1740 reiste han tilbake til København for å avslutte sitt teologiske studium. I 1741 begynte han for alvor å spekulere i å bryte med statskirken. Han var motivert av motstand mot kirkens ytre ordninger og skepsis overfor syndsforlatelse for hyklere. Som en konsekvens av hans teologiske synspunkter begynte han i 1742 å døpe voksne mennekser med fullstendig neddykking i elven i Drammen. Han etablerte senere en egen menighet, som fikk navnet Det nye Zion, hvis medlemmer ble omtalt som zionittene. Menigheten var til dels inspirert av herrnhuterne, og til dels av radikale pietistiske miljøer i Tyskland. I 1742 giftet han seg med prestedatteren Anniken Wulfsberg.

Bevegelsen spredte seg raskt på Østlandet. Sommeren 1742 havnet Bølle og andre medlemmer av zionittene på tukthuset i Christiania. Året etter ble de forvist til de religiøse fristedene, og Bølle valgte å slå seg ned i det holstenske Altona. Han forsøkte å få andre zionitter til å emigrere og sommeren 1744 emigrerte en gruppe på 50 norske zionitter til Altona. Allikevel gikk zionittene i Altona til slutt i oppløsning og Bølle døde som fattig mann i 1780-årene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, snl.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Jiffynotes.com: Brethren». Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 15. juni 2012.