Søren Jaabæk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Søren Jaabæk
Søren Jaabæk by Lærum.png
Tegning av Gustav Lærum i Verdens Gang 1891
Født1. april 1814
Holmesland i Holum (nå Mandal i Vest-Agder)
Død7. januar 1894 (79 år)
Mandal
Søsken Johan Holmesland, Simon Pedersen Holmesland
Beskjeftigelse Politiker, stortingsrepresentant, lærer og bonde
Parti Venstre
Nasjonalitet Norge

Søren Pedersen Jaabæk (født 1. april 1814 på Holmesland i Holum, nå Mandal i Vest-Agder, død 7. januar 1894) var en norsk politiker, lærer og bonde. Sammen med Johan Sverdrup (1816-1892), «den norske parlamentarismens far», la han grunnlaget for partiet Venstre som ble stiftet 1884.

Etter oppveksten bodde han på Jåbekk i Halse, men flyttet til Holmesland i Holum da faren døde i 1849 og tok over gården. Jaabæk var ordfører i Halse og Harkmark og i Holum i flere perioder mellom 1845 og 1890.

Jaabæk satt også på Stortinget fra 1845 til 1890. Her fikk han kallenavnet «Neibæk» på grunn av sin motvilje mot alt som kunne føre til økte offentlige kostnader. Han kjempet innbitt mot alt som smakte av luksus og sentraldirigert embetsmannsvesen. Selv reformer som gavnet bøndene og deres innflytelse på styre og stell kunne han avvise utfra sin motstand mot økte statsutgifter. Jaabæk anerkjente Johan Sverdrup som den ledende strategen innen opposisjonen. Så lenge Sverdrups tanker ikke var for dyre, kunne han regne med Jaabæks støtte.

Ved siden av sin spareiver var Jaabæk en uhyre dyktig organisator. I 1865 grunnla han organisasjonen «Selskabet Bondevennerne» etter dansk mønster. Bondevennerne ble raskt en landsomfattende organisasjon og ble en betydelig maktfaktor. Bondevennerne la grunnlaget for blant annet sparebankene og samvirketjenestene, og foreningene kan på mange måter sees som en forløper for det kommende Venstre-partiet.

Jaabæk var bror til Simon Pedersen Holmesland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]