Hopp til innhold

Søramerikansk nesebjørn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Søramerikansk nesebjørn
Nomenklatur
Nasua nasua
(Linnaeus, 1766)
Populærnavn
søramerikansk nesebjørn[1]
(ringhalet nesebjørn)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenRovpattedyr
FamilieHalvbjørnfamilien
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

NK — Ingen kjent risiko 2023

Økologi
Habitat: Tett skog og jungel
Utbredelse:

Søramerikansk nesebjørn (Nasua nasua) kalles også ringhalet nesebjørn på norsk. Den finnes fra Arizona i USA til Argentina og Uruguay i Sør-Amerika, og er et lite rovpattedyr i halvbjørnfamilien. Det finnes ingen definerte underarter, men flere lokale varieteter.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Ringhalet nesebjørn har en fleksibel snute

Den søramerikanske nesebjørnen er vanligvis brunfarget, fra kanelbrun til sjokoladebrun. Snutepartiet og nedre delen av beina er mørkere. I buken, på kinnene og rundt øynene er de blekere, nærmest kremfarget. Halen har et falmet ringmønster av blek kremfarge og mørkere brune ringer. Pelsen som sådan er forholdsvis kort og grov, med noe lengre pelshår på kroppen enn ellers. Hodet er forholdsvis langt og smalt og den noe forlengede snuten er fleksibel (bevegelig). Den har små runde ører. Lemmene er korte, men kraftfulle og muskuløse. Anklene kan vris fullstendig, slik at de kan klatre ned trærne baklengs.

I størrelse varierer de fra 41-67 cm, målt fra snutespissen til haleroten. Halen er normalt 32-69 cm lang og kommer i tillegg til kroppslengden. Vekten ligger normalt på ca. 3,5-6 kg og skulderhøyden på ca. 30 cm. De kan leve til de blir omkring 14 år gamle i vill tilstand, men gjennomsnittsalderen er gjerne 7-8 år. I fangenskap kan de trolig leve til de blir ca. 18 år gamle (17 år og 8 måneder er det lengste man kjenner til).

Adferd og reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Den søramerikanske nesebjørnen er vanligvis aktiv hele døgnet. Hannene lever i ensomhet, unntatt i paringstiden, og er nattaktive. De er dyktige klatrere og gode svømmere. Hunnene danner sosiale bånd med andre og lever gjerne i små grupper på opp mot 20-30 dyr, for det meste bestående av moren og tidligere avkom. På dagtid tilbringer de mesteparten av tiden med å lete etter mat på bakken. Aktivitetsområde fra tilholdsstedet er ca. 1 km i alle retninger og kan overlappe andre gruppers område. Innad i gruppen er disse dyra gjerne sosiale og svært beskyttende ovenfor inntrengere, og de er ofte sett mens de pleier hverandres pels. De sover, parer seg og føder i trærne.

I paringstiden, i februar-mars, er hannen underdanig hunnen og oppvarter henne. De nærmeste dominante hannene til gruppen oppvarter hunnene og parer seg. Etter paringsperioden blir hannen jaget. Hunnen lager et reir av kvist og blader på et ensomt sted, og etter en drektighetsperiode på 75 dager føder hun gjerne 3-5 unger. Ungene er blinde og veier gjerne ikke mer enn ca. 75 gram ved fødselen. Øynene åpner seg etter ca. 10-12 dager. Etter ca. 6 uker starter de med å utforske omgivelsene og lete etter mat sammen med moren. De blir avvent i 4 måneders alderen og regnes som kjønnsmodne når de er ca. 2-3 år gamle (hunner ved 2 år alder og hanner ved 3 års alder).

Kosthold[rediger | rediger kilde]

Den søramerikanske nesebjørnen spiser en variert meny bestående av virvelløse dyr, som f.eks. biller, maur, termitter, edderkopper, skorpioner, og landkrabber, øgler, frosker, smågnagere, frukt og egg etter reptiler.

Annet[rediger | rediger kilde]

Den søramerikanske nesebjørnen er først og fremst utsatt som bytte for de større kattedyrene og kvelerslangen kongeboa, men den jaktes også av mennesker, enten som mat eller fordi den har gjort skade på avlingene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 16. april 2023. Besøkt 16. april 2023. 
  2. ^ Eldegard K, Holand Ø, Rolandsen CM og van der Kooij J (11. august 2023). «Pattedyr. Vurdering av økologisk risiko for søramerikanesebjørn Nasua nasua som NK for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 2. oktober 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]