Sørafrikansk rand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørafrikansk rand
LandSør-Afrikas flagg Sør-Afrika
Namibias flagg Namibia
Eswatinis flagg Eswatini
Lesothos flagg Lesotho
Delt i100 cent
ValutakodeZAR
Innført1961
SentralbankSouth African Reserve Bank

Rand er valutaen i Sør-Afrika. Den hentet sitt navn fra Witwatersrand (det hvite vanns høyde), kanten som Johannesburg er bygd på og hvor de fleste av Sør-Afrikas gullressurser ble funnet. Den ble først introdusert i 1961, samtidig med etableringen av Republikken Sør-Afrika. Den erstattet sørafrikansk pund som betalingsmiddel, og to rand tilsvarte ett pund eller ti shilling for en rand. Randen har symbolet R og er delt inn i 100 cent, symbol c.

Valutaen har fem sedler, 10, 20, 50, 100 og 200 rand og syv mynter, 5, 10, 20, 50 cent og 1, 2 og 5 rand. Myntene 1 og 2 cent ble avskaffet i april 2002, hovedsakelig på grunn av at inflasjon hadde gjort dem overflødige. Alle priser rundes nå av til nærmeste 5c og myntene er ikke lenger i sirkulasjon.

Den første serien med sedler hadde bilde av Jan van Riebeeck, den første VOC-administratoren i Cape Town. I 1990-årene fikk sedlene nytt design med bilder av de fem store ville dyrene. De nye sedlene og myntene er også trykket på alle elleve offisielle språkene i Sør-Afrika.

I et forsøk på å forhindre forfalskninger ble en ny 5-randmynt introdusert i august 2004 i tillegg til de nye banksedlene i februar 2005. Sikkerhetstrekkene som ble introdusert på mynten inkluderer en design av to ulike metall (lignende myntene 1 og 2 euro og den britiske mynten 2 pund). De nye sedlene har også et antall nye sikkerhetstrekk.

Rand er valutaen i det felles valutaområdet til Sør-Afrika, Namibia, Eswatini og Lesotho.

Se også[rediger | rediger kilde]