Hopp til innhold

CFA-franc

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
CFA-franc
Seddel pålydende 10 000 CFA-franc
LandFlere land, se tekst
ValutakodeXOF og XAF
Innført1945
Kurs?
Land som bruker:
     Vestafrikansk CFA-franc (XOF)
     Sentralafrikansk CFA-franc (XAF)

CFA-franc er en valuta som brukes i 12 tidligere franske kolonier i Afrika samt i Guinea-Bissau og Ekvatorial-Guinea.[1] Den kalles også franc CFA (den vanlige franske ordstillingen), eller CFAF.

Historie[rediger | rediger kilde]

Valutaen ble opprettet samtidig som CFP-franc den 26. desember 1945, som valuta for de franske kolonier i Afrika.[1] Navnet sto opprinnelig for franc des Colonies Françaises d'Afrique (de franske koloniene i Afrikas franc). I forbindelse med begynnende løsriving av kolonier måtte man endre dette, og man valgte å finne et navn som gjorde det mulig å beholde forkortelsen CFA. Den første endringen, i 1958, var til Franc des Communauté française d'Afrique (det franske afrikanske samfunns franc). Etter at brukerlandene var blitt selvstendige fikk den igjen nytt navn, nemlig det nåværende Franc des Communauté Financière Africaine (det afrikanske økonomiske samfunns franc).

Valutaen var tidligere bundet til franske franc. Den opprinnelige vekslingskursen, i 1945, var 1 CFA-france = 1,7 franske franc. Ved innføringen av euro i Frankrike ble bindingen overført til den nye valutaen. Den daværende kursen på 100 CFA-franc = 1 fransk franc ble overført direkte, slik at bindingen siden 1. januar 1999 har vært 655,957 CFA-franc = 1 €.[2]

Endringene som er gjort i verdi har stort sett vært knyttet til endringer i fransk valuta. Dette har gjort den til en av de sterkeste valutaene i Afrika, men samtidig har den hatt en kunstig høy verdi som har gjort det vanskelig å følge den økonomiske utviklingen i brukerlandene. Den har kun blitt devaluert en gang, i 1994, da verdien ble endret fra 1 CFA-franc = 0,02 franske franc til 1 CFA-franc = 0,01 franske franc.[2]

Institusjoner[rediger | rediger kilde]

CFA-franc finnes i to versjoner, med samme verdi. Begge er garantert av Frankrike.

Vestafrikansk CFA-franc[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Vestafrikansk CFA-franc

Denne versjonen utstedes av De vestafrikanske staters sentralbank (BCEAO), og brukes i de 8 landene som er medlem av Den vestafrikanske økonomiske og monetære union (UEMOA):

ISO 4217-koden er XOF

Sentralafrikansk CFA-franc[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sentralafrikansk CFA-franc

Denne versjonen utstedes av Sentralbanken for de sentralafrikanske statene (BEAC), og brukes i de 6 landene som er medlem av Den sentralafrikanske økonomiske og monetære union (CEMAC):

ISO 4217-koden er XAF.

Referanser[rediger | rediger kilde]