Krugerrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Krugerrand
1 oz Krugerrand 2017 Bildseite.png
 

Krugerrand er en sørafrikansk gullmynt, første gang produsert i 1967 for å bidra til markedsføringen av Sør-Afrikas eget gull. Mynten er gyldig betalingsmiddel i Sør-Afrika, med en nominell verdi på ti rand. De fleste av verdens banker godtar også denne mynten, og mange anser den derfor som en god sikringsvaluta for tider med økonomisk uro.

På 1960-tallet var det ulovlig for privatpersoner å eie gull i USA (med unntak av smykker og lignende). Sør-Afrika var verdens ledende produsent av gull, og ønsket å finne måter å omgå dette forbudet på for å kunne eksportere til det amerikanske markedet. Løsningen ble å lage mynter av gullet, da det ikke var forbudt for amerikanere å eie utenlandsk valuta. Krugerrand er derfor ikke designet for å være vakker, men som en funksjonell erstatning for gullbarrer.

Den var den første mynten som ble produsert med tanke på investorer hvor kun gullinnholdet var preget i mynten. På andre gullmynter er det ofte preget inn en valuta, som vanligvis avviker fra markedsverdien til mynten. Krugerrand var den første mynten som inneholdt eksakt én unse rent gull.

Opprinnelig var den solgt til en meget lav premie over spotprisen på gull (5 %) og kun i én størrelse (1 unse). Siden mynten er preget på gull som er 91,67 % rent (22 karat) er den egentlige vekten på mynten 1,0909 unser eller 33,93 gram. Resten er kobber (2,826 gram), noe som gir krugerrand en mer gyllen farge enn mynter hvor restinnholdet er sølv.

I 1980 ble tre andre størrelser introdusert: 12 unse, 14 unse og 110 unse. Totalt har det blitt solgt over 55 millioner eksemplarer verden over.

Krugerrand fikk navnet sitt fordi forsiden (obvers) viser ansiktet til Paul Kruger, presidenten i Den sørafrikanske republikk. Baksiden (revers) viser et av Sør-Afrikas nasjonaldyr, springbukken. Navnet «Sør-Afrika» er preget både på engelsk og afrikaans.

Suksessen til krugerrand medførte at flere andre gullproduserende land laget sin egen mynt, for eksempel den canadiske «Maple Leaf» i 1979 og den australske «Nugget» i 1981. Noen av disse nyere myntene har overgått krugerrand i popularitet, mest fordi de er i 24 karat gull. Det bør her nevnes at fordelen med å tilsette kobber, er at mynten ikke så lett får riper og hakk som de mynter som er preget i 24 karat. 24 karats mynter er lite egnet som bruksmynter (mynter i omløp).

Krugerrands popularitet som investeringsobjekter skyldes i hovedsak at de inneholder nøyaktig én unse gull, noe som gjør dem lette å verdsette.