Sør-Afrikas kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sør-Afrika
Sør-Afrika
ForbundSouth African Football Association
LandslagstrenerAugustine Makalakalane
KallenavnBanyana Banyana (=jentene)
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Sør-Afrikas kvinnelandslag i fotball representerer Sør-Afrika i internasjonal fotball. Sør-Afrika er et av Afrikas beste lag.

Sør-Afrika debuterte i 1993, og var derfor ikke med på det første Afrikamesterskapet i fotball for kvinner. Imidlertid ble de med på det andre, og de kom til finalen etter en kvartfinale og en semifinale som ikke voldte store bekymringer. I finalen ble imidlertid Nigeria for sterke, og Sør-Afrika måtte ta til takke med sølv. I 1998 møtte Sør-Afrika begge de to argeste rivalene om plassen bak Nigeria; Ghana og Kamerun. Sør-Afrika tapte begge kampene, og kom sist, i og med at Mosambik hadde trukket laget sitt.

I 2000 arrangerte Sør-Afrika mesterskapet for første gang. Etter en lett innlediningsgruppe møtte Sør-Afrika Ghana, som selv hadde slått ut Kamerun i gruppespillet. Sør-Afrika vant 1-0, og kom til finalen. Imidlertid ble sannsynligvis stoltheten av å ha kommet til finalen skjemmet av skammen etter at tilskuere kastet gjenstander på dommerne etter at Nigerias andre mål ble godkjent. Kampen ble først midllertidig stoppet, før opprørspoliti og ungdom engasjerte seg i en privat krig med tåregass. Ettesom det var umulig å gjennomføre kampen på det daværende tidspunkt, ble kampen avsluttet og Nigeria tilkjent seieren 2-0 (som var resultatet da kampen ble avbrutt). Neste mesterskap foregikk i Nigeria. Sør-Afrika slo Kamerun i gruppespillet, men begge gikk videre. I semifinalen ventet Nigeria, og Sør-Afrika tapte under mindre dramatiske tilstander 0-5. I bronsefinalen ventet Kamerun igjen, og denne gangen vant Kamerun 3-0.

Sør-Afrika fikk gjenvunnet tillit hos CAF, fordi også mesterskapet i 2004 ble arrangert i Sør-Afrika. Det ble ikke noen større episoder, men dette kan være knyttet til at et usedvanlig svakt lag tapte samtlige kamper i gruppespillet, også mot ellers beskjedent plasserte land som Etiopia og Zimbabwe. Neste mesterskap gikk bedre. Sør-Afrika tapte en kamp i gruppespillet, mot Nigeria, men slo Ekvatorial-Guinea. I semifinalen møtte Sør-Afrika Ghana og tapte 0-1. I bronsefinalen ble det uavgjort mot Kamerun etter full tid, og Sør-Afrika vant på straffespark, og tok dermed sin første og hittil eneste bronse.

Afrikamesterskapet i 2008 var annerledes på flere måter. For det første ble det arrangert utenfor Sør-Afrika og Nigeria. For det andre spilte de dominerende Nigeria uavgjort mot Ghana og Tunisia, et relativt umerittert land. Nigeria kom på andreplass bak Sør-Afrika, som tapte mot nettopp Nigeria, men slo de to andre lagene. Sør-Afrika møtte Kamerun i semifinalen, og vant overbevisende 3-0. I finalen ventet vertene, som overraskende slo ut Nigeria som første lag. Det ga Ekvatorial-Guinea et favorittstempel de levde opp til; Sør-Afrika tapte 1-2, og fikk sitt andre sølv.

Sør-Afrika er også regjerende COSAFA-mestre, det vil si det beste landslaget blant de sørlige afrikanske landene.

Sør-Afrika arrangerte for tredje gang Afrikamesterskapet i 2010, og tok bronse. I 2012 og 2018 ble det sølv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]