Hopp til innhold

Ekvatorial-Guineas kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ekvatorial-Guinea
Ekvatorial-Guinea
ForbundFederación Ecuatoguineana de Fútbol
LandslagstrenerElfenbenskystens flagg Clémentine Touré
KallenavnNzalang Nacional
HjemmebaneNuevo Estadio de Malabo
Kapasitet15 520
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Ekvatorial-Guineas kvinnelandslag i fotball representerer Ekvatorial-Guinea i internasjonal fotball. Ekvatorial-Guinea, Afrikas 49. største (av 53) land etter folketall, er regjerende afrikamestre.

Ekvatorial-Guinea har kort erfaring med kvinnefotball. Landslaget debuterte mot Gabon i 2000 med 0-3-tap. Ekvatorial-Guineas første kvalifisering til Afrikamesterskapet endte med at de ble utslått ved første hinder av Angola med 1–6 sammenlagt. I kvalifiseringen til Afrikamesterskapet i 2004 ble de slått ut av Republikken Kongo(-Brazzaville). Neste Afrikamesterskap hadde Ekvatorial-Guinea flaks. De hadde nettopp slått ut Angola knepent, og skulle møte Afrikas overlegent beste lag, Nigeria, da Nigeria ble utpekt til nye arrangører av Afrikamesterskapet etter at Gabon hadde trukket seg som arrangør, og også trukket laget sitt. Dermed kom Ekvatorial-Guinea seg videre til sluttspillet uten å ha spilt i den andre kvalifiseringesrunden. De fikk likevel møte Nigeria, og også pretendenten Sør-Afrika i gruppespillet, samt Algerie. Ekvatoreial-Guinea greide en uavgjort mot sistnevnte, men tapte de to andre kampene med to mål mot hver, et akseptabelt resultat gitt Ekvatorial-Guineas begrensede erfaring og de to landenes dominans i verdensdelen.

Afrikamesterskapet i 2008 ble enden på en era. Fram til da hadde Nigeria vunnet samtlige afrikamesterskap, og Sør-Afrika, Ghana og Kamerun hadde dominert kampen om de andre medaljene. På hjemmebane forandet Ekvatorial-Guinea noe på det. Etter å ha vunnet den innledende gruppe med seire over sterke Kamerun og Kongo (-Brazzaville), kom Ekvatorial-Guinea til semifinalen, der nettopp Nigeria ventet. Forrige mesterskap vant Nigeria 4–2, denne gangen ble det hjemmeseier 1–0. Ekvatorial–Guinea var dermed allerede historiske som det femte afrikanske landet som hadde kommet til finalen, og det første nye siden 1998. I finalen ventet Sør-Afrika, men hjemmelaget var en ørliten favoritt. Kampen endte 2–1, og Ekvatorial–Guinea vant dermed Afrikamesterskapet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata