Hønefoss Sparebank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hønefoss Sparebank

Hønefoss Sparebank ligger på Søndre torv i Hønefoss og kan føre sin historie tilbake til den 30. mars i 1851. Banken er i dag en del av Terra-Gruppen.

Bankens opprinnelse stammer fra etableringen av en «Laaneindretning» som kom i stand etter initiativ fra hattemaker Knutsen og Hønefoss Arbeiderforening i 1851. Hensikten var et ønske om at det skulle opprettes en låneinnretning for å hjelpe fattige og arbeiderklassen med gunstige lån. Låneinnretning ble den direkte forløperen til Hønefoss Sparebank, som ble offisielt etablert den 1. mai 1876.

Hønefoss Sparebank ble offisielt godkjent av departementet som bank den 24. november 1876. Banken hadde et grunnfond på 253 speciedaler og en forvaltningskapital på 2 500 spd. Ved årsslutt var forvaltningskapitalen økt til 12 000 spd. Fram til banken flyttet inn i sine nåværende lokaler ved Søndre torv 3 i 1915 holdt den til flere steder i byen. I 1914 besluttet banken seg for å bygge ved torvet, og nybygget ble tegnet av arkitekt Sverre Knudsen og sto ferdig året etter. Til å begynne med var det i tillegg til bank også postkontor i første etasje i det nye bankbygget, mens det var kontorer i andre og leiligheter i tredje. I 1962 åpnet banken en filial på Nordre torv, som fortsatt er i drift. I juni 1988 etablerte banken et eget eiendomsselskap – Hønefoss Eiendom AS, som holder til i bankens lokaler på Nordre torv. I 1996 fikk banken et nytt tilbygg på baksiden av gården.

I forbindelse med bankens 100-årsjubileum i 1976 ga banken skulpturen «Oppgangssaga» av Knut Steen i gave til Ringerike kommune.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]