Hopp til innhold

Sølvbuskslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sølvbuskslekten
Sølvbusk (Elaeagnus commutata)
Nomenklatur
Elaeagnus
L.
Populærnavn
sølvbuskslekten
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenroseordenen
Familiesølvbuskfamilien
Økologi
Antall arter: ca. 45
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Asia, Nord-Amerika, Australia
Inndelt i

Sølvbuskslekten (Elaeagnus) er en planteslekt i sølvbuskfamilien i roseordenen.

Artene er busker eller små trær. De kan være løvfellende eller eviggrønne, og noen har torner. Bladene sitter spredt, har stilk og er som regel helrandede. Blomstene er tvekjønnede, dufter og sitter oftest flere sammen på korte skudd i bladhjørnene. Begeret er klokke- eller traktformet med fire fliker og er hvitt eller gult på innsiden. Kronblad mangler, og det er fire pollenbærere. Frukten minner om en steinfrukt, og steinen har vanligvis åtte ribber.

Sølvbuskslekten er naturlig utbredt i Asia og Nord-Amerika, og det er også én art i Australia. Smalsølvbusk (Elaeagnus angustifolia) er helt naturalisert i Sør-Europa. Flora of China oppgir 67 arter i slekten derav 55 endemiske for Kina. En nyere revisjon av de kinesiske artene konkluderer med at det er 36 arter i Fastlands-Kina.

Artene inneholder tidvis ulike virksomme stoffer. Elaeagnus umbellata inneholder lykopen og er trolig kreftmotvirkende. Også gumi (Elaeagnus multiflora) i Kina brukes innvortes som medisinplante. Smalsølvbusk og sølvbusk (Elaeagnus commutata) plantes som prydplanter i Norge.

Noen arter[rediger | rediger kilde]

Et lite utvalg av artene omfatter blant annet:

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]