Joan Miró

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joan Miró
Portrait of Joan Miro, Barcelona 1935 June 13.jpg
Født20. april 1893
Barcelona
Død25. desember 1983 (90 år)
Palma
Gravlagt Vilanova i la Geltrú
Ektefelle Pilar Juncosa Iglesias
Barn Maria Dolors Miró
Utdannet ved Cercle Artístic de Sant Lluc
Beskjeftigelse Maler, litograf, keramiker, billedhugger, frimerkekunstner
Nasjonalitet Spania
Språk Katalansk, spansk
Medlem av Collège de ’Pataphysique, Royal Academy, American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Storkorset av Isabella den katolskes orden, Medalla de Oro al mérito en las Bellas Artes, storkorset av Alfons X den klokes orden, ridder av Æreslegionen
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Joan Miró (født 20. april 1893 i Barcelona, død 1983, Palma de Mallorca) var en spansk surrealistisk kunstner. Miró både malte og laget skulpturer. Han var en av de aller fremste i sin tid og Miró var en av modernismens største frontfigurer ved sin død i 1983. Sammen med Salvador Dalí og René Magritte var han en av surrealismens fremste frontfigurer. Miró kan nevnes blant kunstnere som Picasso, Chagall, Matisse, Dalí og Warhol når man snakker om det 20. århundres fremste kunstnere. Privat var dog Dalí og Miró bitre fiender, mye på grunn av Dalís vennlighet overfor fascismen og Mirós klare motstand mot samme ideologi. Miró har blitt hedret med et eget museum i hjembyen Barcelona.

Miró bodde lenge på Mallorca, noen kilometer fra bykjernen, der han fikk oppført både bolig og atelier, og etter hvert et større galleri. Stedet er nå overtatt av en stiftelse som står for drift av det som museum, med hovedvekt på Miró og hans samtidige.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]