Såpebærfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Såpebærfamilien
hestekastanje (Aesculus hippocastanum)
hestekastanje (Aesculus hippocastanum)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sapindaceae
Norsk(e) navn: lønnefamilien [såpebærfamilien]
Hører til: Sapindales, Eurosidae II,
Rosidae,
egentlige tofrøbladete planter,
blomsterplanter,
karplanter
Antall arter: 1400-2000
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: tempererte til tropiske områder
Delgrupper:

Såpebærfamilien har vært det norske navnet på Sapindaceae i ordenen Sapindales. Imidlertid er nyere systematiske oppfatninger at denne familien skal slås sammen med Aceraceae, lønnefamilien. Systematisk navn blir Sapindaceae. Det norske navnet på familien blir imidlertid primært lønnefamilien, siden den tidligere såpebærfamilien ikke har noen norske representanter.

Familien tilhører kladen Eurosidae II i Rosidae, og omfatter ca. 2000 arter fordelt på 140 planteslekter. Fra denne familien kommer fruktene kjærlighetsfrukt (rambutan) og litchi. De er nært beslektet med rutefamilien («sitrusfruktene»), og begge familier plasseres i ordenen Sapindales, tidvis kalt Rutales.

Enkelte slekter ble inkludert først med APG I-systemet i 1998, etter at de tidligere ble plassert under familiene Aceraceae (slektene Acer, Dipteronia) og Hippocastanaceae (slektene Aesculus, Billia, Handeliodendron). I og med at slekta lønn (Acer) etter nyere systematikk er inkludert i Sapindaceae er det norske navnet for familien foreslått til lønnefamilien (Artsdatabanken, 2009).

Plantene er trær, lianer eller urter, og har ofte spiralsatte blader. Blomstene er nesten uten unntak enkjønnede med 4-5 kronblader, men selve planten kan være sambu. Artene vokser i tropene og subtropene på alle kontinenter, og mange arter har en melkeaktig sevje. Hos en del av plantene har sevjen eller melkesaften såpe-egenskaper, men er også ofte mildt giftig.

Slektene Acer og Aesculus er særlig utnyttet for sitt trevirke. I hage- og parksammenheng dyrkes gjerne prydtrær av slektene Koelreuteria, Cardiospermum og Ungnadia.

Familiens slekter[rediger | rediger kilde]

Det er om lag 140 kjente slekter i lønnefamilien. Disse omfatter: Enkelte av slektene i denne listen anses av en del botanikere som synonymer, eksempelvis Negundo. Inklusive denne gruppen inneholder listen nedenfor 141 slektsnavn.

Underfamilie Hippocastanoideae (Hippocastanoiceae)
Underfamilie Dodonaeoideae
Familie Sapindaceae, basal slekt (underfamilie Xanthoceroideae)
Familie Sapindaceae, andre slekter (underfamilie Sapindoideae)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]