Litchi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Litchi
Litchi
Vitenskapelig(e)
navn
:
Litchi chinensis
Norsk(e) navn:
Hører til: såpebærfamilien,
Sapindales,
Rosidae
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Indonesia, Filippinene, sør i Kina

Litchi (Litchi chinensis, også stavet lychee eller laichi), er det eneste medlemmet av gruppen Litchi i såpebærfamilien Sapindaceae. Det er et tropisk frukttre, som fins i Sør-Kina, India, nord i Vietnam, Indonesia og på Filippinene. I Kina er planten kjent som 荔枝, kantonesisk jyutping: lai6 zi1, pinyin: lìzhī; andre lokale navn er chi eller alupag (Filippinene), lin jee (Thailand), raichi (Japan) og leechee (India).

Litchi er et mellomstort eviggrønt tre som blir opp til 15-20 meter høyt, med skruestilte finnete blad. Hvert blad er ca. 15-25 cm lang med 2-8 sidestilte småblad som er 5-10 cm lange, endesmåbladet mangler. Nye blad har en lys kobberrød farge til å begynne med, og blir så grønne etter hvert som de vokser til full størrelse. Blomstene er små, grønn-hvite eller gul-hvite, og kommer i rakler på opp til 30 cm.

Frukten er en steinfrukt, 3-4 cm lang og 3 cm i diameter. Utsiden er dekket av en rosa-rød, ru hinne som er spiselig men også lett lar seg fjerne. Innsiden består av et lag søtt, halvgjennomsiktig hvitt fruktkjøtt rikt på vitamin C, med en tekstur som ligner litt på druer. Det spiselige fruktkjøttet omgir frøet. Kjernen består av et enkelt blankt nøttelignende frø som er brunt og ca. 2 cm langt med en diameter på 1-1,5 cm. Det hevdes at frøet er svakt giftig og ikke bør spises, men kjernen brukes i kinesisk medisin blant annet mot hudplager. Frukten modnes i perioden juli til oktober, ca. 100 dager etter blomstring.

Det finnes to underarter:

  • Litchi chinensis underart chinensis. Kina, Indokina (Vietnam, Laos, Kambodsja). Bladgreiner med 4 til 8 (sjeldnere 2) løv.
  • Litchi chinensis underart philippinensis. Filippinene, Indonesia. Bladgreiner med 2-4 (sjeldnere 6) løv.


Commons Commons: Litchi chinensis – bilder, video eller lyd
botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.